Verdediging Seif Al-Islam vraagt procureur Strafhof te wraken

De verdediging van Seif Al-Islam heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag gevraagd om openbaar aanklager Luis Moreno-Ocampo te wraken in de procedure tegen de zoon van de voormalige Libische leider Moammar al-Kadhafi. Dat is zaterdag van het strafhof vernomen.

awillems

De verdediging van Seif Al-Islam Kadhafi vraagt aan de kamer van beroep om de huidige procureur te wraken voor de lopende zaak. Dat heeft Xavier-Jean Keïta, die door het hof is aangesteld als advocaat van de beschuldigde, laten weten in een document gedateerd op donderdag.

De verdediging plaatst vraagtekens achter de onpartijdigheid van de procureur. "Hij heeft verklaringen afgelegd die conclusies bevatten over de schuld en de geloofwaardigheid van Kadhafi", verklaarde Keïta, die eraan herinnerde dat Tripoli het recht betwist om te oordelen over Seif Al-Islam.

De advocaat verwijt onder meer dat procureur Moreno-Campo deelnam aan een persconferentie met de Libische autoriteiten en zijn uitspraak dat de Libische procureur-generaal een 'stevig' dossier tegen Seif Al-Islam had.

De 39-jarige Seif werd op 19 november 2011 aangehouden in Zuid-Libië, op grond van een aanhoudingsbevel van het strafhof voor misdaden tegen de mensheid, begaan vanaf 15 februari 2011 tijdens de repressie van de volksopstand.

MEER OVER Internationaal Strafhof