Geweld in 246 allochtone gezinnen

In Antwerpen zijn 246 allochtone koppels of gezinnen met een dossier van intrafamiliaal geweld. Een project dat in 2010 van start ging, verzamelde op nog geen twee jaar tijd 246 dossiers. "Ik ben zelf geschrokken van dat aantal", zegt Hajar Siyahya (foto) van moslimorganisatie VOEM.

mimeers

Heel wat slachtoffers zijn importbruiden die vanuit Marokko naar België worden gehaald. "Ze spreken de taal niet, mogen van hun man niet buiten komen, en zitten in een heel kwetsbare positie. Het is geen uitzondering dat Marokkaanse Belgen een bruid laten overkomen om als huisslaaf te gebruiken. Zowel voor huishoudelijke taken als om seksuele betrekkingen mee te hebben", zegt Hajar Siyahya.

In augustus 2010 werd het project 'Huiselijk geweld in allochtone gezinnen' van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM) opgestart. Na een eerste subsidie van 50.000 euro van de stad Antwerpen, krijgt het nu van de Antwerpse OCMW-raad opnieuw 50.000 euro.

Extra personeelslid

"Met dat geld wordt een extra personeelslid aangesteld", zegt Hajar Siyahya. "Tot nu toe deed ik alles alleen. Van de informatiesessies tot de bemiddelingsgesprekken en het begeleiden van de lotgenotengroepen. Dat is te veel. Het project is helaas een groot succes."

Bij allochtone slachtoffers is de drempel vaak hoog om aangifte te doen bij de politie. Niet alleen omdat ze de taal lang niet altijd vlot spreken, maar ook omdat ze bang zijn voor de reactie van de man en zijn familie. Slechts een klein percentage van de 246 dossiers krijgt een strafrechtelijk gevolg.

MF

Foto Bert Hulselmans

Vastgoed

Jobs in de regio