OCMW's gaan Roma-gezinnen begeleiden

De OCMW's van Beveren, Sint-Niklaas en Temse zullen één jaar lang dertien Roma-gezinnen intensief begeleiden rond "maatschappelijke activering" en hen naar de reguliere arbeidsmarkt leiden. Het proefproject "Roma 't werkt" komt er met Europese middelen en in samenwerking met het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum. Het initiatief werd vrijdag voorgesteld.

jatimmermans

"Er is een medewerker aangeworven om de gezinnen op maat te begeleiden", aldus Ann Cools, OCMW-voorzitter van Beveren. "Het is voor Roma zeer moeilijk om werk te pakken te krijgen en te behouden. Het is misschien utopisch dat we alle gezinnen aan het werk krijgen, maar we hopen dat de helft aan een regulier inkomen kan geraken. We gaan onder meer ook bij de moeders aankloppen en hen bewustmaken dat ze elke dag hun kinderen naar school moeten sturen, zodat ze het Nederlands goed leren en onze gedragspatronen leren kennen."

Het is de eerste keer dat de drie OCMW's nauw samenwerken aan één project en de hoop wordt uitgedrukt om dat in de toekomst ook in andere dossiers te gaan doen. Beveren, Temse en Sint-Niklaas kampen de laatste jaren met een grote toeloop van Roma. Met de samenwerking tussen de OCMW's wil Beveren, Sint-Niklaas en Temse onder meer vermijden dat Roma van het éne naar het andere OCMW verhuizen.

In Beveren en Temse stappen telkens vier gezinnen in het proefproject, in Sint-Niklaas vijf.

Belga

Foto Bart Van Hoeydonck

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio