Brokstukken van krot op Grote Markt opgeruimd

Brokstukken van krot op Grote Markt opgeruimd

Brokstukken van krot op Grote Markt opgeruimd

Print
Mechelen - De brokstukken van de gevel die donderdag omstreeks 13.30u instortte op de Mechelse Grote Markt zijn allemaal opgeruimd. Wat overblijft van de gevel is gestut. De stad had recent nog geprobeerd om de panden te kopen, maar kreeg geen toelating van de Vlaamse overheid omdat de vraagprijs hoger ligt dan de schattingsprijs.

De verkrotte gevelrij op de hoek van de Frederik de Merodestraat met de Scheerstraat is al jaren een doorn in het oog van veel Mechelaars. Handelaars uit de buurt hadden nauwelijks enkele maanden geleden in uw krant nog hun vrees geuit voor een instorting. Deze namiddag is dat ook gebeurd. Twee gevels in de Scheerstraat, waarvan onlangs de punt al werd verwijderd, hebben het begeven.

Een 42-jarige Mechelse kwam slechts een minuut voor de instorting voorbij en ontsnapte zo aan de vallende brokstukken. "Ik had dood kunnen zijn", stelt ze. De brandweer kwam met een hoogtewerker ter plaatse om de gevel deels te slopen. Arbeiders van de uitvoeringsdiensten van de stad hebben de straat gedeeltelijk afgezet. Over de verkrotte panden woedt al jaren een hevige discussie tussen de eigenaar en de stad. "Ik wil de panden afbreken, maar ik mag niet van de stad", zegt de eigenaar in een eerste reactie.

Beroep

De panden staan te koop. Ondertussen zijn de taksen voor leegstand en verwaarlozing opgelopen tot zo'n 300.000 euro. "Maar de eigenaar is in beroep gegaan", reageert schepen van Stadsvernieuwing Karel Geys (sp.a). Advocaten onderzoeken procedures voor onteigening. "Al is dat geen evidente zaak. Ik hoop dat de eigenaar snel zijn verantwoordelijkheid neemt", geeft de schepen aan.

Lees meer in de vrijdagkrant van Gazet van Mechelen.

SVH/LDN

Foto's LDN, SVH en JSME

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio