Kippenhok met rolluik houdt vossen buiten

Print

Kippenhok met rolluik houdt vossen buiten

Ranst - Vincent van Akeleyen heeft zijn kippenhok uitgerust met een rolluik met een motortje en een elektronische tijdschakelaar. Op die manier kan geen enkele vos nog een slachting aanrichten bij zijn zes kippen.
“Ik las het verhaal over Luc Andries uit de Ranstse Laarstraat die na het achtste ongewenste vossenbezoek op zoek was naar een oplossing. Ik denk dat mijn systeem met rolluik en timer voor veel mensen een heel betaalbare oplossing kan zijn.”

Die oplossing heeft Vincent van Akeleyen na een hele poos zoeken en uitproberen gevonden. “Ik heb een opleiding als opticien gevolgd maar met dat diploma heb ik niets gedaan. Nadien ben ik in Lausanne een hogere kokopleiding gaan volgen en dat leidde naar de cruise-industrie.

Na mijn cruise-periode begon ik in de Ardennen met een hotel-restaurant. Ik kweekte mijn eigen kruiden en had er ook mijn eigen kippen en zo begon mijn eerste strijd tegen de vossen. In de Ardennen zijn de populaties veel groter en daarom moest ik dus proberen die vossen op afstand te houden. In het begin heb ik geprobeerd met lichtsensoren maar die beesten zijn echt slim en hebben snel door dat er geen echt gevaar dreigt. Dan heb ik wat geëxperimenteerd met een klep en koord of draad maar dat lukte niet echt. Toen ontmoette ik iemand die ramen en deuren verkocht. Die suggereerde me om het eens te proberen met een kleine rolluik om het kippenhok af te sluiten.Ik heb dat toen uitgelegd aan een Nederlander en wat schetsen op papier gezet. Nu blijkt die kerel met dat systeem te adverteren en hij vraagt er de forse prijs van 385 euro voor. “

De Vincent – oplossing is een stuk voordeliger. “Je kan dat rolluikje en een motor makkelijk zelf vinden. Bij All Jobs in Wommelgem kan je het luik bijna op maat laten maken. Met die schakelaar kan je het tijdstip waarop de kippen weer naar buiten mogen zelf instellen. Als het kan zou ik ook aanbevelen om het kippenhok op palen te zetten. In het begin of met nieuwe kippen moet je ’s avonds de dieren misschien een keer of drie zelf in hun kot zetten. Zo gauw het luik naar beneden gaat zitten ze veilig en dan bepaal je zelf wanneer ze ’s morgens weer buiten kunnen. Zo is het ook mogelijk om een paar dagen weg te gaan. Alleen moet je dan misschien de buren vragen om de eitjes te gaan rapen.”

Sylvain Liekens

Foto's Hilde Van Geirt

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio