Wietpas doet zijn intrede in zuiden van Nederland

Wietpas doet zijn intrede in zuiden van Nederland

Wietpas doet zijn intrede in zuiden van Nederland

Print
De coffeeshops in de Nederlandse provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg mogen vanaf vandaag, dinsdag, geen buitenlanders, dus ook geen Belgen, meer binnenlaten. Alleen Nederlandse inwoners kunnen een "wietpas" krijgen, waarmee ze nog wiet of hasj kunnen kopen.

De bedoeling van de maatregel is om drugstoeristen te weren. Het gaat om de eerste veranderingen door strengere gedoogcriteria voor coffeeshops.

Tegen de veranderingen bestaat veel weerstand. Maastrichtse coffeeshops hebben al aangekondigd dat ze met opzet gaan verkopen aan buitenlanders en niet-leden om een proefproces uit te lokken.

Coffeeshopklanten die worden geweigerd, willen naar de politie stappen om aangifte te doen van discriminatie.

Demonstratie

Buitenlanders die regelmatig hasj en wiet kopen in Maastricht, hebben voor dinsdagmiddag een demonstratie aangekondigd. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft naar aanleiding van de maatregel alvast aangekondigd dat de politieaanwezigheid in de Belgisch-Nederlandse grensstreek zal worden opgevoerd. Milquet zet zich schrap voor nevenwerkingen als de verplaatsing van de illegale verkoop naar België, meer drugskoeriers of meer drugsproductie in ons land.

Vanaf 2013 krijgen ook de coffeeshops in de rest van Nederland met de wietpas te maken.

Nu in het nieuws