Ex-president Liberia schuldig aan oorlogsmisdaden

Ex-president Liberia schuldig aan oorlogsmisdaden

Ex-president Liberia schuldig aan oorlogsmisdaden

Print
Het door de VN geschraagde Sierra Leone-tribunaal, zetelend in Leidschendam tussen Den Haag en Leiden, heeft donderdag de vroegere Liberiaanse president Charles Taylor schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in buurland Sierra Leone.

Taylor moest zich als één van de hoofdverantwoordelijken verantwoorden voor de gruweldaden tijdens de burgeroorlog in dat land waarbij tussen 1991 en 2002 naar schatting meer dan 120.000 mensen zijn omgekomen.

Het tribunaal "besluit dat de beschuldigde strafrechterlijk verantwoordelijk is (..) voor te hebben geholpen bij en het aanmoedigen van de misdaden 1 tot 11 vermeld in de akte van beschuldiging", zei rechter Richard Lussick die ze dan één voor één opsomde. De beschuldigingen luiden onder meer verkrachting, moord en onmenselijke daden.

Taylor (64) is het eerste ex-staatshoofd dat sinds de processen van Nürnberg in 1946 door een internationaal tribunaal aan oorlogsmisdaden schuldig is bevonden.

Op het proces getuigden onder meer het Britse model Naomi Campbell en de Amerikaanse actrice Mia Farrow.

Het tribunaal bepaalt op 30 mei de strafmaat. Taylor, in 2006 in Nigeria gearresteerd, moet mogelijk de rest van zijn leven in de cel doorbrengen.

Belga

Foto Reuters

.

Nu in het nieuws