1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Filip Dewinter: "Grootvader zat in het verzet"

Filip Dewinter moest de voorbije jaren rake klappen incasseren. Naast enkele extreemrechtse gekken die bloedbaden aanrichtten, verloor de kiezer ook de interesse in zijn partij en kozen ze volop voor het 'zachtere' N-VA. "Ik heb me lang verzet tegen het beeld van de grote Satan."

mgeysmans

"Neonazi, racist, fascist, antisemiet, kakkerlak, … In het begin raakte me dat. Mijn grootvader aan moeders kant zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. En mijn vader is door de Duitsers gevangengenomen en in Duitsland als dwangarbeider ingezet. Na de oorlog is hij teruggekeerd als een uitgemergeld en gebroken man. Als men mij dan uitscheldt voor fascist, komt dat aan. Ik heb met het gedachtegoed van Hitler niets te maken", steekt Dewinter van wal in P-Magazine.

Ook in de politieke omgeving krijgt de man de wind van voor. "Ik ben tegen iedereen hoffelijk, maar er zijn er veel die weigeren me een hand te geven: Patrick Janssens, John Crombez, Caroline Gennez, Freya Piryns, …. . Op maandag is er in het Vlaams parlement een lunch met de fractievoorzitters. Ik heb anderhalf jaar naast Gennez aan tafel gezeten en ik denk dat zij doof is. Talloze keren heb ik haar gevraagd om peper, zout, suiker of koffie door te geven, maar ze heeft me nooit gehoord."

In zijn eigen partij lag Dewinter lange tijd in oorlog met Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel. Ook daar heeft de man nu 'spijt' van. "Als iedereen wat meer redelijkheid aan de dag had gelegd, was het nooit zo ver gekomen. Ik geef toe dat ik op menselijk vlak fouten heb gemaakt tegenover Frank en anderen. Met wat ik nu weet, had ik het anders aangepakt. Ik had meer naar verzoening moeten streven."

Photo News