Man moordt in café en gijzelt chauffeur

Eén dode en één zwaargewonde. Dat is de loodzware tol van een schietpartij in Grand Café Groenendaal op de Bredabaan in Merksem. De schutter is voortvluchtig.

ikerremans

De bloederige feiten speelden zich woensdagochtend rond 5.20u af. Op dat moment was een achttal personen in het café aanwezig.

Taxichauffeur Frank Van De Walle (54) zag alles gebeuren. “Ik stond op anderhalve meter van de moordenaar”, vertelt hij. “Een laffe moord, maar ik voel me schuldig. Want ik heb de man naar Berchem gebracht en ook terug naar het café.” Vermoedelijk was de dader per taxi zijn wapen gaan halen.

Van De Walle komt als taxichauffeur elke dag in het café en gisteren in de hele vroege uurtjes werd hij er aangesproken door de moordenaar. “Een rustige kerel die vroeg om mij naar Berchem te brengen. Hij had wat gedronken en onderweg vertelde hij mij dat hij geld ging halen want hij moest de dienster nog 87 euro betalen. Ik bracht hem naar Berchem. De man stapte uit en kwam na vijf minuten terug. Ik ben al jaren taxichauffeur en ik durf zeggen dat ik mensenkennis heb, maar aan die man was niets abnormaals te merken. Heel de rit deed hij heel gewoon.”

Drie kogels

“We gingen samen het café binnen en hij ging naar zijn slachtoffer”, gaat taxichauffeur Frank Van De Walle verder. “‘We moeten even babbelen’, zei hij tegen de man. Het slachtoffer stond op en ging naar de rokersruimte. De dader schoot hem drie kogels in de rug. Daarna schoot hij een man in de borst die aan een tafel een bord pasta zat te eten. Die man, 42, is nadien overleden. Zijn vader zat naast hem. Dat is toch vreselijk om mee te maken. Daarna richtte hij zijn wapen op mij en ging hij in alle kalmte naar buiten.”

Daar hield de moordenaar een man in een wagen tegen, stapte in de auto en dwong de bestuurder onder dwang van het vuurwapen om terug naar Berchem te rijden. Daarna verdween de schutter spoorloos. Compleet verbouwereerd reed de bestuurder verder naar zijn werk, bij lasbedrijf Bacovo in Lint. Daar belde zijn werkgever naar de politie.

Naar het motief is het voorlopig raden. Gisteravond liep de zoektocht naar de schutter nog. Er wordt vermoed dat het om een afrekening binnen het Albanese milieu gaat. “Er was eerder op de avond een ruzie geweest tussen de moordenaar en zijn slachtoffers”, zegt Van De Walle nog. “Hij zou een slag in zijn gezicht hebben gekregen en die belediging wilde hij wreken.”

DVD, AK, JVDPO Foto BFM

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio