"Anderstalige schoolkinderen spreken best thuis Nederlands"

Print
Hove - De oppositiefractie Vlaams Kartel wil dat er in de Hovese scholen extra lessen Nederlands worden gegeven aan anderstalige scholieren.
"Van de 1440 leerlingen uit het Hovese basisonderwijs spreken er 97 thuis een vreemde taal. Dat is 6,7%", zegt Luc Van den Weygaert (Vlaams Kartel). In Mortsel (13,2%) en Edegem (11,75) ligt dat percentage hoger, in Boechout lager (3,7%). Verder lopen in Hove 692 leerlingen school in het middelbaar onderwijs bij Regina Pacis. 92 leerlingen of 13,2% daarvan spreken thuis geen Nederlands. In Antwerpen ligt dat percentage op 27,1, in Boechout op amper 2,3.

Vlaams Kartel is niet gelukkig met deze evolutie. "Leerlingen met dezelfde moedertaal blijven elkaar opzoeken in de scholen en ook na schooltijd. Zo ontstaat een vorm van culturele apartheid", zegt Van den Weygaert. "De ouders hebben hier een grote verantwoordelijkheid. Zij moeten thuis Nederlands spreken met hun kinderen, zodat hun schoolprestaties beter worden."

Volgens schepen van Onderwijs Els Pauwels (CD&V) gaat het hier om perfect tweetalige leerlingen die geen taalachterstand hebben. "De gemeenteschool scoort laag wat TNN-leerlingen betreft en de meeste leerlingen spreken zeer goed Nederlands. Op de gemeenteschool hebben slechts 4,5% van de moeders geen diploma van het hoger secondair. Dit cijfer is erg laag in vergelijking met andere scholen en wijst erop dat met zorguren de mogelijke problemen intern kunnen opgevangen worden."

LUDWIG VAN GELDER
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio