Gingrich gooit handdoek in presidentsrace

Gingrich gooit handdoek in presidentsrace

Gingrich gooit handdoek in presidentsrace

Print
De Amerikaanse presidentskandidaat Newt Gingrich gooit volgende week de handdoek in de ring in de strijd om de Republikeinse kandidatuur bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat hebben ex-medewerkers van Gingrich woensdag gezegd aan Fox News.

Gingrich had zijn campagne al teruggeschroefd en had gezegd dat voormalig gouverneur van Massachusetts Mitt Romney de beste keuze was als presidentskandidaat.

Dinsdag won Romney de voorverkiezingen in vijf noord-oostelijke staten. Het waren de eerste verkiezingen sinds Rick Santorum, zijn grootste rivaal, twee weken geleden de race verliet.

Twee zeges bij voorverkiezingen

Newt Gingrich had, net als Santorum, de kritiek geüit dat Romney niet conservatief genoeg was voor de partij. Toch heeft hij niet veel kiezers overtuigd. Hij won enkel de voorverkiezingen in South Carolina en zijn thuisstaat Georgia.

Hoewel nog veertien staten moeten stemmen, zou het voor Gingrich onmogelijk zijn (en ook voor Ron Paul, de enige die nog overblijft naast Romney) om genoeg kiesmannen te behalen om Romney uit te dagen op het partijcongres in augustus.

Tweede in Delaware

"Ik denk dat je eerlijk moet zijn over wat je zou willen dat er in de wereld gebeurt, en wat er echt gebeurt", zei Gingrich volgens nieuwszender Fox tijdens een campagne-evenement woensdagmorgen.

Bij de laatste voorverkiezingen van dinsdag, behaalde Gingrich zijn beste score met een tweede plaats in Delaware met 27 procent. Hij had enkel in Delaware uitvoerig campagne gevoerd en een overwinning in die staat was de voorwaarde om verder te strijden.

Foto: Reuters

MEEST RECENT