Lieten: "Slachtoffers seksueel misbruik moeten getuigen"

Lieten: Slachtoffers seksueel misbruik moeten getuigen

Lieten: "Slachtoffers seksueel misbruik moeten getuigen"

Print
Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) roept iedereen die in het verleden slachtoffer is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag of machtsmisbruik, op daarmee naar buiten te komen. Aan de mediahuizen en meer specifiek aan de VRT vraagt Lieten ook om de interne procedures rond grensoverschrijdend gedrag tegen het licht te houden.

Naar aanleiding van de recente getuigenissen en berichtgeving over seksueel grensoverschrijdend gedrag van politicus Pol Van Den Driessche en gewezen radiopresentator Jos Ghysen kreeg Vlaams mediaminister Ingrid Lieten woensdag in het Vlaams parlement een reeks vragen voorgeschoteld over de houding van de media en over bepaalde getuigenissen in verband met de openbare omroep.

'Getuigenissen ernstig nemen'

Minister Lieten hamerde erop dat de getuigenissen ernstig moeten genomen worden. Zij roept tegelijk alle slachtoffers op met hun verhaal naar buiten te komen en vertrouwenspersonen op te zoeken. Ook de VRT kan volgens haar niet zomaar "overgaan tot de orde van de dag". "Alle mediahuizen en zeker de VRT zouden de interne procedures rond de omgang met seksueel overschrijdend gedrag moeten onderzoeken", aldus Lieten.

Kritiek op media

Enkele parlementsleden hebben kritiek op de manier waarop sommige media berichten over de kwestie. Zo sprak Jurgen Verstrepen (LDD) van "onder de riooljournalistiek" en "Angelsaksische toestanden".

Volgens CD&V-parlementslid Johan Sauwens mogen de media de problematiek mee "bespreekbaar" maken, maar mogen ze niet optreden als rechtbank.

Persvrijheid

Minister Lieten hamert op het belang van de persvrijheid en ziet het als een taak van de media om zelf de afweging te maken in hoeverre bepaalde berichten opportuun en relevant zijn.


Bent u ooit het slachtoffer geweest van seksuele intimidatie of zelfs misbruik op het werk? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam en telefoonnummer niet te vermelden. Discretie wordt verzekerd.

Lees ook: Jos Ghysen: "Ik heb haar nooit gedwongen"
en ook: de expertenpagina van John De Wit.

Meer over de wetgeving tegen ongewenst seksueel gedrag op het werk, vindt U op Ireen Houben: "Relatie met Jos Ghysen was onder dwang"

Nu in het nieuws