Overslag Antwerpse haven daalt licht, containertrafiek stijgt

Overslag Antwerpse haven daalt licht, containertrafiek stijgt

Overslag Antwerpse haven daalt licht, containertrafiek stijgt

Print
De haven van Antwerpen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar in totaal 46.322.290 ton goederen behandeld. Dat is een daling van 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vooral de staalproducten (-20 procent) en het vloeibaar massagoed (-13,5 procent) deelden in de klappen. De containertrafiek ging echter wel opnieuw de hoogte in met 2,9 procent, tot iets meer dan 27 miljoen ton.

Het gaat volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen om de sterkste eerstekwartaalcijfers ooit voor de containerbehandelaars in Antwerpen. Het Havenbedrijf verwacht bovendien een doorzetting van deze laatste trend de komende maanden, dankzij de komst van twee extra diensten uit het Verre Oosten.

Massagoed

Dat de overslag van vloeibaar massagoed sterk terugviel, wijt het Havenbedrijf aan de problemen bij Belgian Refining Corporation (BRC). Die raffinaderij was een tijdlang met sluiting bedreigd, waardoor de productie werd stilgelegd in afwachting van een overnemer.

Het droge massagoed bleef min of meer status quo, maar kende wel grote onderlinge verschuivingen. Kolen (+34,5 procent) en granen (+18,7 procent) gingen er sterk op vooruit, terwijl er heel wat minder meststoffen (-19,7 procent) en ertsen (-29,9 procent) werden behandeld.

Opvallende stijgers waren nog de rorotrafieken met 12,3 procent en - daarmee samenhangend - het aantal behandelde auto's met 14,8 procent. In totaal deden er overigens 3 procent minder zeeschepen de Antwerpse haven aan, maar steeg de bruto tonnenmaat wel met 0,4 procent tot 77,5 miljoen.