België heeft zwaarste belastingdruk van Europa

België heeft zwaarste belastingdruk van Europa

België heeft zwaarste belastingdruk van Europa

Print
De belastingdruk is nergens zo hoog als in België. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de OESO. Opvallend: het verschil met de andere landen wordt groter en groter.

België staat traditioneel steeds bovenaan het lijstje van landen met de hoogste fiscale druk op arbeidsinkomen. Dat is voor 2011 niet anders. Maar, zo zegt Bert Brys - senior tax economist bij de OESO - terwijl landen als Duitsland en Hongarije, die ook een hoge belastingdruk kenden, de voorbije jaren de belastingen hebben verlaagd, deed ons land dat niet. "België heeft die trend van belastingverlagingen en hervormingen niet gevolgd."

De OESO heeft de belastingdruk op het looninkomen van een gemiddelde werknemer uit de privésector gemeten: hoeveel van wat een werknemer kost aan een werkgever keert terug naar de staat. In procenten schommelt de belastingdruk boven de 50%, daarmee voert België in zowat alle categorieën de rangschikking aan.

De reden van die hoge belastingdruk is volgens Brys dat ons land enorm veel aftrekposten heeft. "De belastingdruk is hoog, maar die is nodig omdat er zoveel vrijstellingen en uitzonderingen zijn." De OESO raadt ons land dan ook aan om de belastingbasis te verbreden, door te snoeien in het aantal aftrekposten. Op die manier kan de belastingdruk omlaag, zodat de kost voor de werkgever ook omlaag kan.

Belga

Foto: Steven Vanackere (CD&V), minister van Financiën. Belga

.

Nu in het nieuws