Belgische biefstuk onder vuur

Belgische biefstuk onder vuur

Belgische biefstuk onder vuur

Print
Weet de Belg niet meer hoe een lekkere biefstuk smaakt? De discussie leeft bij beenhouwers, veehouders, koks en consumenten.
Het Radio 1-programma 'Peeters en Pichal' zwengelde de discussie aan, en kreeg heel wat reacties. Die waren meestal erg negatief over het typisch Belgische Witblauwe runderras. Dat staat bekend om zijn snelle groei, hoge productie en gebruiksgemak. Het vlees is ook erg mager, en dat is negatief voor de smaak, vinden vakmensen. Toch sluit dat vooralsnog aan bij de voorkeur van de Belgische consument, die vet vlees liever mijdt.
Toch beseffen meer en meer consumenten - ook onder invloed van kookprogramma's - dat het net dat sliertje vlees is, dat voor meer smaak zorgt. Al neemt Belgisch witblauw nog steeds 85 procent in van de Belgische runderen, bij restaurants, slagers en - steeds vaker - gewone consumenten stijgt de vraag naar variatie..
De Boerenbond liet gisteren weten de 'eenzijdige berichtgeving' over Witblauw te betreuren. In een pleidooi voor lokaal geproduceerd vlees werd toch toegegeven dat binnen een bepaalde niche meer vraag ontstaat naar meer doorvet vlees van andere rassen.

Stef VANWOENSEL

Foto Photo News

.

Nu in het nieuws