N-VA: "Pak ziekteverzuim bij cipiers aan"

N-VA: Pak ziekteverzuim bij cipiers aan

N-VA: "Pak ziekteverzuim bij cipiers aan"

Print
"In plaats van 393 betrekkingen voor cipier te schrappen, zou de regering beter het misbruik van het syndicaal verlof en het hoge ziekteverzuim bij de penitentiair beambten aanpakken." Dat meent Kamerlid Sophie De Wit (N-VA, foto).

Het kernkabinet beslist pas morgen over de vraag of 393 betrekkingen van cipiers worden geschrapt. Justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) wil dat absoluut niet, maar sommige andere regeringspartijen vinden dat ze hierop moet besparen. Vandaag kwam het kernkabinet er niet uit.

Ondertussen protesteert de N-VA tegen de verwijdering van 393 cipiers, die door Kamerlid Sophie De Wit "een onlogische beslissing" wordt genoemd "omdat het gaat om 5,5% van het totale aantal cipiers". De Wit steunt de vakbonden die deze afvloeiing "een regelrechte oorlogsverklaring" noemen en al een stakingsaanzegging hebben ingediend.

Ziekteverzuim

Het Antwerpse Kamerlid formuleert een alternatief: "Justitie zou beter zijn personeel efficiënter inzetten. Het ziekteverzuim bij de cipiers loopt op tot 9,4% tegenover 6,83% bij andere ambtenaren. Het aantal syndicale verlofdagen steeg van 6.063 in 2009 naar 10.759 in 2011, wat gemiddeld 58 voltijdse cipiers per dag van de werkvloer houdt. Daartegen onderneemt Turtelboom niets. Pas als de minister haar personeel optimaal benut, kan ze aan verdere besparingen denken."

De Wit vreest echter dat Turtelboom niet over voldoende macht beschikt om de 393 cipiers in dienst te houden.

JDW

MEEST RECENT