De Block: "Meer mensen verlaten asielcentra dan er binnenkomen"

De Block: Meer mensen verlaten asielcentra dan er binnenkomen

De Block: "Meer mensen verlaten asielcentra dan er binnenkomen"

Print
In maart 2012 hebben voor het eerst sinds januari 2010 meer mensen de opvangcentra van Fedasil verlaten dan er binnenkwamen. Dat zei staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) zopas bij de opening van het nieuwe asielcentrum Caricole in Steenokkerzeel.

Fedasil beheert de opvangcentra voor asielzoekers. Al jaren zitten deze centra vol, deels omdat er nogal wat groepen in de centra verblijven die er niet thuishoren, nl. vluchtelingen die al erkend zijn of illegalen in afwachting van hun verwijdering. De Block zegt dat ze daarin nu verandering heeft gebracht.

Vrijwillige terugkeer

En de staatssecretaris voegde er aan toe: "Bovendien steeg het aantal illegalen, die vanuit de opvangcentra van Fedasil vrijwillig het land verlaten, in de eerste drie maanden van dit jaar met meer dan 40% in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar (tot 970 illegalen). Ook via de Dienst Vreemdelingenzaken keren meer illegalen vrijwillig terug: in heel 2011 ging het om 512 illegalen, in de eerste drie maanden van 2012 al 319. Er zullen dit jaar dus meer illegalen vrijwillig terugkeren dan vorig jaar".

De staatssecretaris wil hiermee beklemtonen dat zij een ander beleid voert dan haar voorgangers.

Meer over het migratiebeleid van de regering Di Rupo I vindt u op Nieuw gesloten asielcentrum Caricole geopend

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws