Nieuw gesloten asielcentrum Caricole geopend

Nieuw gesloten asielcentrum Caricole geopend

Nieuw gesloten asielcentrum Caricole geopend

Print
Staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V, Regie der Gebouwen) heeft zopas aan zijn collega Maggie De Block (Open Vld, Migratie) de sleutels overhandigd van een nieuw gesloten centrum voor asielzoekers in Steenokkerzeel, de Caricole.

Dit gesloten centrum heeft de vorm van een slakkenhuis en wordt daarom Caricole genoemd. Het moet 90 asielzoekers opvangen vanaf half mei. De Caricole vervangt het vroegere transitcentrum 127 in Melsbroek én het INAD-centrum op de luchthaven van Zaventem. Daar was geen humane opvang meer mogelijk.

In dit nieuwe centrum komen twee groepen mensen: asielzoekers die een aanvraag hebben ingediend aan de grens en in de Caricole verblijven tot over hun verzoek is beslist; INADS (inadmissibles, ontoelaatbaar, nvdr), die in Zaventem ons land wilden binnenkomen zonder papieren en die geen asiel aanvragen. Zij zitten daar in afwachting van hun verwijdering uit het land.

Het complex bestaat uit drie aparte vleugels. Elke vleugel heeft een polyvalente ruimte met kitchenette en apart rooklokaal in buitenlucht. Er zijn kamers voor 2, 4 en 6 personen. Volgens staatssecretaris Verherstraeten is de isolatie zo goed dat je binnenin niets hoort van het opstijgen of landen van de vliegtuigen op de luchthaven.

Waterzuiveringsstation

Verherstraeten: "Er zijn verschillende ontspanningsruimtes, er is een bibliotheek, een speelruimte voor de kinderen, een sportzaal, een klaslokaal, een medische eenheid. Overdag kunnen de bewoners sporten op de koer. De Caricole heeft zijn eigen waterzuiveringsstation."

De Regie der Gebouwen huurt de Caricole gedurende 36 jaar van eigenaar (en bouwheer) BIAC voor 1,2 miljoen per jaar. De oppervlakte van het centrum bedraagt 5.431 m² en het is ontworpen door het architectenbureau Bontinck Architecture and Engineering cvba.

Verherstraeten wees er nog op dat de Regie tijdens de voorbije vijf jaar 32 miljoen heeft geïnvesteerd in asielcentra. "En de investeringen stijgen nog: in de periode 2007-2009 ging het om 3 à 4 miljoen euro per jaar, in de periode 2010-2011 10 miljoen euro per jaar."

Meer over de opvang van asielzoekers vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

MEEST RECENT