Antwerpse diereninspecteurs richten eigen dienst op

Antwerpse diereninspecteurs richten eigen dienst op

Antwerpse diereninspecteurs richten eigen dienst op

Print
Net nu er een lawine aan klachten over dierenverwaarlozing is, rommelt het bij de Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn BLID.

Zes Antwerpse inspecteurs, onder wie de hoofdinspecteur van BLID voor de regio Antwerpen, hebben na een onenigheid hun ontslag gegeven bij de vrijwilligersorganisatie BLID. Ze willen nu zelf de nieuwe dierenbeschermingsorganisatie vzw Meldpunt Dierenverwaarlozing Inspectiedienst opstarten en organiseren op 9 juni in Sint-Job-in-'t-Goor alvast een oprichtingsbenefiet.

"Ondanks onze andere visie in aanpak, willen wij in de toekomst nog constructief samenwerken met BLID", zegt Roland De Zutter, die drie jaar lang voor BLID overal in het Antwerpse uitrukte.

Blanchart


BLID werd in 2003 opgericht door Dirk Blanchart (foto), een ex-Veeweyde-inspecteur. In tien jaar tijd groeide deze organisatie in Vlaanderen uit tot het meldpunt nummer 1 voor klachten, zeker als het over landbouwdieren gaat.

"De Antwerpse kliek opereerde solo-slim, ze hielden geen rekening met ons huishoudelijk reglement", zegt Blanchart. "Zo namen zij soms hun eigen dierenarts of hoefsmid mee als ze vonden dat een paard lange hoeven had. Ze zegden dat wij die kosten dan maar op de eigenaar moesten verhalen."

"Maar dat gaat allemaal zomaar niet. Een dierenbeschermingsdienst kan enkel vaststellingen doen en de eigenaar terechtwijzen. Geeft de eigenaar geen gevolg, dan schakelen wij de politie of de dienst Dierenwelzijn in."

Record


De voorbije zes jaar zat het aantal klachten over inbreuken op dierenwelzijn dat de federale overheidsdienst Volksgezondheid, afdeling Dierenwelzijn, ontving constant in stijgende lijn: van 612 in 2005 naar 1518 in 2010 en 1580 vorig jaar. Dat hoge cijfer wordt deels toegeschreven aan de crisis.

Alleen al in Vlaanderen werden er 902 dieren in beslag genomen of afgestaan door de eigenaar, waaronder 44 paarden, 193 honden en 55 pups, 200 vissen, 118 knaagdieren, 36 reptielen, 76 vogels, drie stuks pluimvee en drie schapen en geiten. In Wallonië lag het aantal inbeslagnames nog hoger.

KMA

Foto Jan Van der Perre

Nu in het nieuws