Scott: "Liever sterven dan terugkeren"

Scott Manyo, de twintigjarige Kameroenees die dreigt te worden uitgewezen, krijgt van overal steunbetuigingen. Op Facebook roepen vrienden op de scoutsleider uit Boortmeerbeek, die in 2008 op vijftienjarige leeftijd uit Kameroen naar ons land vluchtte, een bezoekje te brengen in de gesloten instelling in Merksplas waar hij sinds 12 april opgesloten zit.

ikerremans

“Ik ben zo slap, ik sta te trillen op mijn benen. Ik ben zo bang dat ze mij terug naar Kameroen sturen. Dan ga ik nog liever dood. Echt waarbonst”, zegt Scott Manyo. "Omdat mijn vader (een politieke opposant van de Kameroense regering, red.) nog altijd spoorloos is, gaan ze me direct oppakken en opsluiten. Waar moet ik naartoe? Mijn moeder is dood, mijn oom is dood. Mijn twee zussen zijn naar Tsjaad gevlucht. Ik wil terug naar mijn school en mijn vrienden in Mechelen, naar mijn ‘papa’ in Boortmeerbeek.”

Scouts

Met papa bedoelt Scott Dirk Kops, directeur van het instituut Technische Scholen Mechelen, waar Scott in 2009 in het deeltijds onderwijs is terechtgekomen. Toen Scott op 25 mei 2010 18 is geworden, kon hij niet langer blijven wonen in de sociale woning die het OCMW van Puurs in het kader van haar Lokaal Opvang Initiatief (LOI) ter beschikking stelt van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Zijn asielaanvraag was toen al geweigerd.

“Ik kon wegkijken en die jongen aan zijn lot overlaten”, zegt directeur Dirk Kops. "Ik heb dat niet gedaan, maar heb hem thuis opgevangen. En neen, ik ben niet naïef en wil Scott niet afschilderen als een heilige. Maar die jongen heeft de afgelopen vier jaar bewezen zich volledig heeft geïntegreerd. Hij begeleidde tot voor kort elke zondag als scoutsleider de Kapoentjes. Op school, waar hij in het deeltijds onderwijs de richting administratief medewerker-expeditie volgt, is hij een rolmodel voor zijn medeleerlingen."

Na een eerste afwijzing is ook zijn tweede asielaanvraag afgewezen. Op 12 april is hij na een controle op de trein opgepakt. “Ik kon alleen maar mijn SIS-kaart laten zien, maar ik zei dat ze naar mijn papa moesten bellen. Ze hebben me geboeid en als een crimineel in Antwerpen in de cel gestopt. Nu zit ik hier in Merksplas."

Karin Vanheusden

MEER OVER Merksplas

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio