"Vaak seksuele intimidatie bij BRT, maar klacht was nefast voor carrière"

Vaak seksuele intimidatie bij BRT, maar klacht was nefast voor carrière

"Vaak seksuele intimidatie bij BRT, maar klacht was nefast voor carrière"

Print
"Seksuele intimidatie kwam vaak voor op de toenmalige BRT. Elke jonge vrouw die er begon te werken, werd daarmee geconfronteerd. Eigenlijk werd dat beschouwd als normaal. Je leerde ermee leven." Met die opmerkelijke getuigenis reageerde voormalig presentatrice Paula Semer vanochtend op Radio 1 op de manier waarop de vroegere BRT-bazen Cas Goossens en Piet Van Roe praten over de affaire-Jos Ghysen.

Goossens en Van Roe willen niet te veel commentaar geven op de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Jos Ghysen. Van Roe beweert dat zulke feiten bij de toenmalige BRT "niet meer voorkwamen dan in een ander bedrijf".

Geen solidariteit

Vooral dat laatste sprak Paula Semer tegen in het Radio 1-programma 'De Ochtend'. "Met de hand op het hart: het kwam vaak voor", aldus de voormalige medewerkster van het NIR en nadien de BRT.

"Elke jonge vrouw werd geconfronteerd met intimidatie. Je leerde daarmee leven. Ik vond het zo erg, maar eigenlijk werd dat toen beschouwd als normaal", vertelde ze.

"Vrouwen praatten daar onderling en met hun man over maar op veel solidariteit moest je niet rekenen. Moeders verwittigden hun dochters wanneer die gingen werken dat ze moesten opletten voor zulke feiten. En als je dan een klacht indiende, kon dat nefast zijn voor je loopbaan. Iedereen wilde zijn job veilig stellen. Het probleem oprakelen lag heel moeilijk."

Lesbiennes

Semer gaf tot slot een voorbeeld uit haar eigen carrière. "Op een dag zat ik te vergaderen met andere vrouwelijke collega's toen plots een dronken man het lokaal binnen stormde. Hij riep: 'Wat is dat hier?! Zitten de lesbiennes te vergaderen?' Ik wees hem kwaad de deur maar toen ging hij me te lijf. Ze hebben ons echt uit elkaar moeten halen.

Nadien ging ik aan mijn rechtstreekse chef vertellen wat er gebeurd was maar daar kreeg ik het antwoord: 'Je weet dat je niets mag zeggen als die man gedronken heeft'. Het was dus mijn schuld!"

Archieffoto CJ

MEEST RECENT