Zinksmelter van Balen presteert minder goed

Zinksmelter van Balen presteert minder goed

Zinksmelter van Balen presteert minder goed

Print
Zinkproducent Nyrstar heeft tijdens het eerste kwartaal 19 procent minder zinkconcentraat geproduceerd dan in diezelfde periode van 2011. Ook de smelter van Balen deed minder goed. Nyrstar heeft bovendien nogal wat problemen met zijn zinkmijnen.

Nyrstar is enkele jaren geleden afgesplitst van het vroegere Union Minière (Umicore) en probeert nu een eigen leven te leiden als onafhankelijk zinkbedrijf. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Het bedrijf heeft het biezonder moeilijk. De eerste jaren waren zelfs vrij chaotisch.

Sinds het aantreden van een nieuw management onder leiding van de Luxemburger Roland Junck (ex ArcelorMittal) gaat het een andere richting uit. Junck wil Nyrstar immers ombouwen tot een geïntegreerd grondstoffenbedrijf met eigen mijnbouwmaatschappijen. Daardoor zou Nyrstar minder afhankeljik zijn van derden.

Ook die ombouw naar een verticale integratiestructuur loopt niet over rozen. Nyrstar heeft nogal wat problemen met de mijnen die het in de afgelopen jaren overnam. Nu blijkt het ook niet vlot te lopen in de Peruaanse mijn van Cariconcha. De groep heeft er zijn walsactiviteiten moeten stil leggen op last van de Peruaanse overheid.

Een en ander is er mee de oorzaak van dat de productie aan zinkconcentraat tijdens het eerste kwartaal 19 procent lager lag. Met "slechts" 258.000 ton lag het resultaat alvast onder de eigen vooropgezette cijfers. Ook de smelter van Balen/Overpelt bleef achterop. Balen heeft mee gestaakt toen de vakbonden opriepen tot een nationale staking tegen de pensioenplannen van de regering Di Rupo. Nyrstar is echter van oordeel dat de achterstand in de komende maanden weer zal goedgemaakt worden.

De Belgsche directie van Nyrstar heeft onlangs nog haar bezorgdheid uitgesproken over de hoge elektriciteitsprijzen in België. Het gaat dan vooral om de vele heffingen en taksen bovenop de eigenlijke groothandelsprijzen. Balen zou daardoor een groot concurrentienadeel hebben ten aanzien van de Nederlandse en Franse zusterbedrijven in respectievelijk Nudel en Auby. Die situatie is niet langer houdbaar, waarschuwt directeur Ferd Horning.

Voorlopig worden geen financiële cijfers vrijgegeven. Het aandeel Nyrstar staat al vele maanden zwaar onder druk. De koers haalt nog hooguit 6 euro. Het kwam destijds op de beurs tegen 20 euro.

Marc BALDUYCK

Foto Belga