Jos Ghysen ontkent seksueel misbruik

Jos Ghysen ontkent seksueel misbruik

Jos Ghysen ontkent seksueel misbruik

Print
Het Limburgse radiomonument Jos Ghysen (85) ontkent gewezen BRT-medewerkster Ireen Houben te hebben misbruikt. In het Canvas-programma 'Reyers Laat' beschuldigde de vroegere VRT-producer Kris Smet (70) Jos Ghysen dinsdagavond van seksuele intimidatie van de Limburgse vrouw, maar de Hasselaar zegt dat de twee enkel "heel close" waren.

"Ireen Houben werkte eerst bij Omroep Limburg en was later de assistente van Jos Ghysen bij de BRT", deed Smet haar verhaal. "Zij is jaren zwaar geagresseerd door Jos Ghysen, de man van 'Het Schurend Scharniertje'. Zij heeft daar ontzettend onder geleden."

Cas Goossens

Smet spreekt niet enkel over seksuele intimidatie maar zelfs over machtsmisbruik vanwege de radio- en tv-presentator. Er zou zelfs sprake zijn van verkrachting.

Op het forum van een krant zei Ireen Houben: “Ik heb van 1968 tot 1987 geleden onder het regime van Jos Ghysen. Ik wil niet in detail gaan, maar de fysieke, psychische en andere terreur was van die aard, dat ik uiteindelijk, maar ook veel te laat, met lood in de schoenen naar Cas Goossens ben gestapt (de toenmalige BRT-directeur, nvdr.). Die zei alleen maar: ‘Ach meiske, wat kan ik doen, hij is het vlaggeschip! Heb nog een paar jaar geduld, dan gaat hij met pensioen’. Toen ben ik ingestort. Het voelde aan alsof ik andermaal misbruikt werd.”

“Ik wil op deze zaak niet in het openbaar reageren”, zegt Cas Goossens daar nu over. “Maar als men mij ambtshalve beschuldigt dan wil ik mij best verantwoorden. In feite gaat het om een zeer zielige zaak die alleen maar verergerd wordt als ik nu reageer.”Lees ook: "Jos Ghysen en medewerkster hadden liefdesrelatie, niet meer dan dat"

Middagprogramma

Smet herinnert zich een voorval van toen ze nog voor omroep Brabant werkte en daar een middagprogramma presenteerde voor vrouwen.

“We behandelden thema’s als geweld tegen vrouwen en seksualiteit. Producer Guido Cassiman heeft toen op een dag een brief gekregen van Jos Ghysen en daarin stond letterlijk: de vagina van Kris Smet moet wel zeer aantrekkelijk zijn om daarvoor uw eigen zender de grond in te boren.”

Later zorgde Piet Van Roe, de nieuwe administrateur-generaal van de toenmalige BRT, dat Ireen Houben uit Limburg weg kon en in Brussel mocht gaan werken. Op voorwaarde dat ze niet met haar verhaal naar buiten zou komen.

Nu de affaire-Pol Van Den Driessche voor heel wat opschudding heeft gezorgd, hoopt ze dat haar verhaal gehoord wordt.

"Geen sprake van misbruik"

Jos Ghysen bevestigt zijn samenwerking met Ireen Houben maar ontkent het misbruik.

"We waren heel close, dat is waar. Maar iedereen had toen toch een assistente. Van misbruik is helemaal geen sprake", aldus Ghysen.

Foto's DD/VRT

Nu in het nieuws