Beenderen op oud kerkhof niet ongewoon

Print

Beenderen op oud kerkhof niet ongewoon

Mechelen - De beenderen die boven zijn gekomen op het vernieuwde O.L.Vrouwekerkhof in Mechelen zijn een bekend fenomeen. Dat zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld).
"Het is nogal voorgevallen dat er plots ergens beenderen naar boven komen, onder andere op het Sint-Janskerkhof. Dat is logisch, op al die plaatsen zijn tot 1785 mensen begraven", stelt ze. Ook voor de vele botten aan de O.L.Vrouw-over-de-Dijlekerk heeft ze een verklaring. Ambtenaren van het wegenbureau hebben haar verteld dat veel te maken heeft met de ondergrond.

Specialisten noemen zoiets onderspoeling. "De grond daar is eerst heel droog geweest. Vervolgens werd er in gewoeld voor de aanleg van een grasplein, en daarna is het hard beginnen regenen. Dat kan er blijkbaar voor zorgen dat beenderen makkelijker zichtbaar worden", legt schepen Geypen uit. Volgens archeologen liggen skeletten soms amper 30 centimeter diep. "Daarom is het belangrijk dat wij de situatie op al die oude kerkhoven, nu vaak graspleinen, nauwgezet in de gaten houden."

Lees ook: Menselijke beenderen liggen voor het rapen

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio