Arbeiders verdacht van zwartwerk in gerechtshof

Arbeiders verdacht van zwartwerk in gerechtshof

Arbeiders verdacht van zwartwerk in gerechtshof

Print
Mechelen - Na een controle van de RVA zijn de werkzaamheden aan de toiletten van het gerechtsgebouw in Mechelen stilgelegd. De arbeiders konden geen geldige papieren voorleggen en worden verdacht van zwartwerk. Nu blijkt dat ze een boete van minstens 144.000 euro en een celstraf tot 3 jaar riskeren.
Gazet van Antwerpen had in de dinsdagkrant al bericht over het zwartwerk. Hilde Lens, de Mechelse arbeidsauditeur die onder meer zwartwerkers laat vervolgen, greep snel in. "Er was toevallig een controleur van de RVA in mijn kantoor. Ik vond de werkzaamheden aan de toiletten verdacht en vroeg of er een controle kon gebeuren. Bij die controle bleek dat er dingen niet klopten. Ze konden geen geldige papieren voorleggen en ook niet aantonen dat ze ingeschreven waren", legt ze uit. Het gaat om Brazilianen, twee van hen verblijven hier illegaal.

De aanstelling van de aannemers voor grote werkzaamheden gebeurt door de Regie der Gebouwen. Die heeft de goedkoopste aannemer geëngageerd. Daarbij wordt er vaak nog met onderaannemers gewerkt. "Waarschijnlijk is dat bedrijf zo in het gerechtsgebouw beland", luidt het. Maar er gaat nog een ander bijzonder intern dossier over de lippen: dat van een vrouw van Oost-Europese origine die werkt als onthaalbediende op de rechtbank. Ze kan haar taak niet blijven uitoefenen omdat is gebleken dat haar partner een uitgebreid crimineel verleden met zich meedraagt. "Ze heeft wel niets verkeerd gedaan", stelt Bart Willocx, voorzitter van de rechtbank van Eerste Aanleg.

BEPR, SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio