Magistraten: "Henegouwen wordt voorgetrokken ten nadele van Antwerpen"

Waarom krijgt de provincie Henegouwen twee gerechtelijke arrondissementen en de provincie Antwerpen maar één? Die vraag hoor je steeds meer in Vlaamse gerechtelijke kringen.

jdewit

Minister van Justitie wil het aantal gerechtelijke arrondissementen terugbrengen van 27 naar 12. Iedere provincie wordt in principe ook één gerechtelijk arrondissement. Na die hervorming krijgt Antwerpen niet alleen het grootste parket, maar ook de grootste rechtbank. De vrees dat dit onbeheersbaar zal zijn is groot: een procureur moet alle zonale veiligheidsoverleggen bijwonen (25 om de drie maanden in de provincie Antwerpen) en ook alle substituten evalueren (95 in de provincie). Alleen dat al wordt een volledige dagtaak.

Henegouwen zal deze problemen niet kennen. Het krijgt twee "subarrondissementen" met een eigen procureur en eigen rechtbankvoorzitters. Dat zint een aantal magistraten niet. Niet alleen in de provincie Antwerpen, maar zowat overal in Vlaanderen.

Ongeloofwaardig

"Het provinciale model is maar geloofwaardig als je het overal toepast. Waarom komen er in Henegouwen twee arrondissementen (Charleroi en Bergen-Doornik) en waarom mag dat in Antwerpen of Oost-Vlaanderen niet?", zo luidt het in Vlaamse gerechtelijke kringen.

"De provincie Antwerpen heeft een grotere bevolking (1,7 miljoen inwoners) dan de provincie Henegouwen (1,3 miljoen). Het aantal nieuw binnenkomende correctionele zaken is in beide provincies min of meer even groot: 91.528 in 2010 in de drie huidige arrondissementen van de provincie Antwerpen, 103.871 in de drie huidige arrondissementen van de provincie Henegouwen. En als je de zetelende rechters bekijkt, dan zie je dat er in de provincie Antwerpen één rechter zal zijn per 16.618 inwoners, in de provincie Henegouwen één rechter per 13.788 inwoners. De provincie Henegouwen zou dus al een betere startpositie hebben dan de provincie Antwerpen. Maar toch is dat nog een te zware last voor Henegouwen. Zij krijgt twee arrondissementen en de provincie Antwerpen maar één. Niet serieus", zo zeggen critici.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) had in haar plan maar één gerechtelijk arrondissement voor Henegouwen uitgetekend, maar het kernkabinet wijzigde dat plan. "Henegouwen zou anders maar één procureur-generaal voor één procureur hebben. Dat kan problemen geven als beiden onder één hoedje spelen. Daarom komen er twee subarrondissementen", zo luidde het officieel.

Diamantoorlog

Maar dat vinden critici onzin. "Wat zijn 'subarrondissementen'? Gewoon twee volwaardige arrondissementen! Ook de uitleg waarom die er komen voldoet niet. Moeten er dan overal ruzies zijn tussen het parket-generaal en het parket? Is de diamantoorlog in Antwerpen dan een na te streven model? Het is duidelijk dat premier Di Rupo (foto) die twee arrondissementen in Henegouwen heeft opgedrongen", zo luidt het nog.

De voorganger van minister Turtelboom, Stefaan De Clerck (CD&V), wilde Mechelen bij Turnhout voegen. Later dacht men erover na om Turnhout bij Hasselt en Tongeren onder te brengen en Mechelen bij Leuven. Maar van deze plannen kwam niets in huis.

JDW

Foto Photo News