"Afrika zit bovenop zee van drinkwater"

Print

Afrika zit bovenop zee van drinkwater

Onder het Afrikaanse continent bevindt zich een enorme voorraad grondwater. Volgens Britse onderzoekers is de hoeveelheid water ondergronds honderd keer groter dan de watermassa aan de oppervlakte.

In Afrika hebben meer dan 300 miljoen mensen nog steeds geen toegang tot drinkbaar water. De vraag neemt jaar na jaar ook toe, door de bevolkingsgroei en de groeiende omvang van de landbouw. Op dit ogenblik wordt nog maar vijf procent van de akkers in Afrika bevloeid.

Een Brits onderzoeksteam heeft nu, na een studie van de waterhoudende grondlagen, een kaart opgesteld van de schaal en het potentieel van de verborgen waterbronnen onder Afrika. De waterkaart (zie onder) werd gepubliceerd in het magazine Environmental Research Letter.

Zwembad

“Onder de woestijngebieden van Mauritanië en de Westelijke Sahara bevindt zich ontzaglijk veel grondwater. In de landen net onder de Sahara zijn de voorraden iets kleiner”, zegt Helen Bonsor, één van de onderzoekers. “Maar in Noord-Afrika - en meer bepaald in de bekkens onder Libië, Algerije en Tsjaad - zit genoeg water om boven de grond een zwembad van 75 meter diep, zo groot als het hele gebied, te vullen. Ook die landen kampen elk jaar opnieuw met een schaarste aan grondwater, terwijl ze er dus bovenop zitten.”

De bassins onder de woestijngebieden moeten 5.000 jaar geleden zijn gevuld, in de periode voor de Sahara door klimaatswijzigingen in een uitgedroogde woestijn veranderde. De wetenschappers benadrukken wel dat het geen goed idee zou zijn om de waterbekkens massaal aan te boren. “Hoe groot ze ook zijn, ook deze watervoorraden zijn niet onuitputtelijk. Ongeremd oppompen zou de waterhuishouding in een zeer grote regio kunnen verstoren”, zeggen ze. “Maar met een voorzichtige en verantwoorde exploitatie kan voor grote delen van Afrika decennia zonder waterzorgen inhouden.”


GW
MEEST RECENT