Belgische ceo Adecco raadt bedrijven aan ons land te verlaten

Patrick De Maeseneire, de Belgische ceo van Adecco, het grootste uitzendbedrijf ter wereld, raadt bedrijfsleiders aan om ons land te verlaten. Dat zegt hij in een programma op Kanaal Z, dat zaterdag uitgezonden wordt. De ceo wil met die uitspraak het debat over de concurrentiekracht van België op gang trappen.

fvangarderen

De Maeseneire hield vrijdag in opdracht van zakenblad Trends een spreekbeurt aan een groep managers met de harde titel: "If you can leave Belgium, run!". "Ik gebruik die titel omdat we echt dringend iets moeten doen om de concurrentiekracht van België aan te zwengelen", zegt hij.

"We zijn echt niet competitief genoeg binnen Europa en in de wereld. Zo is de werkloosheid onder laaggeschoolden een groot probleem, daar moet iets aan gedaan worden."

"Schaf dertiende maand af"

De Maeseneire meldt in de uitzending op Kanaal Z dat alleen Griekenland, Italië en Portugal het slechter doen dan België. "België geeft in functie van zijn bruto binnenlands product nog altijd 5 procent meer uit dan Nederland, 7 procent meer dan Duitsland, 14 procent meer dan Engeland en zelfs 2 procent meer dan Frankrijk. Dan zeggen dat je met 1 procent minder tekort op de begroting de beste van klas bent, is dus helemaal niet waar."

De ceo vindt ook dat de verlaging van de loonkost prioritair is om de concurrentiekracht aan te zwengelen. Hij vraagt zich daaromtrent af waarom in België nog een dertiende maand en dubbel vakantiegeld bestaat. "België is een van de weinige landen in de wereld die dit nog heeft", luidt het.

Belga

Foto: AFP