De Lijn voert pendelbus door centrum in

De Lijn en het stadsbestuur van Mechelen hebben een akkoord bereikt over het gewijzigde busaanbod vanaf 15 augustus. De pendelbus zal tot aan een gratis randparking aan De Nekker rijden. Dat is vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Sven Van Haezendonck

De openbare vervoersmaatschappij moet in Vlaanderen 60 miljoen euro besparen. In de Dijlestad moet De Lijn het met twee miljoen minder doen, en dat zullen vooral reizigers van de stadslijnen voelen. "Wij hadden liever geen besparingen gezien. Maar wij moeten niet de puber uithangen, en daarom hebben wij constructief meegewerkt om het plan te verbeteren", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Samen met schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a) zat hij aan de onderhandelingstafel.

Concreet wordt een overstapmodel ingevoerd. "Zeven grotere bussen met 80 plaatsen zullen zeven kleinere met 45 plaatsen vervangen", zegt Lode De Kesel, directeur van De Lijn Antwerpen. Het aantal stadsbussen gaat van acht naar zes: Mechelen-Industrie Noord, Tivoli-station-Geerdegemdries, station-Battel-Leest, station-Muizen, Tivoli-station-Stuivenberg en de centrumpendel. Die pendelbus zal via de Bruul, Grote Markt en Veemarkt naar station Nekkerspoel rijden, en vervolgens via het Lakenmakersplein en het jaagpad langs de Dijle naar een nieuwe randparking voor ruim 1.000 auto's. "Die zal zich situeren tussen Utopolis en De Nekker. De grond is onze eigendom", stelt Somers.

Van streek- of stadsbussen moeten reizigers die naar het centrum willen overstappen op een pendelbus. Die rijdt in principe om de tien minuten door het centrum, maar tijdens de spits is dat om de 7,5 minuten. "Enkele lijnen zullen trouwens nog altijd het centrum van de stad aandoen via de halte van de Veemarkt. Bijvoorbeeld de lijnen 550, 551 en 552 die vanuit de wijk Mahatma Gandhi richting Schijfstraat, Kauwendaal en Elzestraat rijden", legt De Kesel uit. Verschillende organisaties voeren zaterdag vanaf 9u actie tegen het nieuwe plan aan het centraal station.

Alle details over het nieuwe busplan vindt u in onze weekendkrant van 21 en 22 april. U kan ook lezen hoe het staat met de plannen voor een tram in Mechelen.

SVH

Lees ook

MEER OVER De Lijn

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio