Antwerpse rechtbank grootste van België

Antwerpse rechtbank grootste van België

Antwerpse rechtbank grootste van België

Print
De rechtbanken en parketten van Antwerpen, Mechelen en Turnhout smelten samen tot één provinciale rechtbank en parket. Zij worden daarmee de grootste van het land. Dat is het gevolg van de nieuwe indeling van de gerechtelijke arrondissementen, die minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas heeft voorgelegd aan het kernkabinet en die principieel is goedgekeurd.

In de provincie Antwerpen smelten daardoor de drie huidige gerechtelijke arrondissementen van Turnhout, Antwerpen en Mechelen samen. De nieuwe provinciale Antwerpse rechtbank wordt - na de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde - op meerdere vlakken de grootste.

Antwerpen heeft de meeste mensen onder zich (1,7 miljoen), het krijgt het grootste parket (92 magistraten en 270 personeelsleden) en die parketten krijgen ook de meeste strafzaken binnen (91.528 of 16,4% van het totaal). Antwerpen krijgt dan ook de grootste rechtbank van eerste aanleg (106 rechters en 240 personeelsleden, de grootste rechtbank van koophandel (24 rechters en 98 personeelsleden) en de grootste arbeidsrechtbank (22 beroepsrechters en 75 personeelsleden).

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

Turnhout niet bij Limburg

De plannen om Turnhout bij Limburg te voegen gaan dus niet door. Die samensmelting was voorgesteld om het mastodontische Antwerpen te ontlasten, maar ook omdat de kenmerken van de bevolking en de criminaliteit grotendeels hetzelfde zijn: drugs, hormonen, rondtrekkende daderbendes. Ook de samenwerking met Nederland zou in Turnhout en Limburg efficiënter kunnen door daar één arrondissement van te maken. Maar dat plan gaat dus niet door.

Haven op Linkeroever niet bij Antwerpen

Ook het plan om het havengebied op de Antwerpse Linkeroever bij het gerechtelijk arrondissement Antwerpen te voegen gaat niet door. Dat is nu bij het gerechtelijk arrondissement Dendermonde, met alle problemen rond scheepsbeslag vandien. Het komt bij Oost-Vlaanderen.

De meeste procureurs hadden liever gehad dat de rechtbanken en parketten zouden worden aangepast aan de sociale werkelijkheid van nu, maar dan zou men buiten de grenzen van de huidige hoven van beroep moeten gaan en ook buiten de provinciegrenzen. En dat zou te moeilijk geweest zijn.

Ook het plan van de Antwerpse rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu om nog maar één rechtbank voor de beide provincies Antwerpen en Limburg te creëren, gaat niet door.

Meer over het belang en de voorgeschiedenis van deze hervorming, vindt U op Turtelboom wil één rechtbank per provincie

JDW

Nu in het nieuws