Vanackere wil einde maken aan papieren belastingbrief

Vanackere wil einde maken aan papieren belastingbrief

Vanackere wil einde maken aan papieren belastingbrief

Print
De papieren belastingaangifte wordt de uitzondering op de regel. Dat was dinsdag te horen bij de voorstelling van de aangifte voor personenbelasting editie 2012. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil het aantal biljetten dit jaar terugbrengen tot 1,85 miljoen.

Vorig jaar werd de vereenvoudigde belastingaangifte gelanceerd, waarbij personen met een voorspelbaar inkomen een voorstel krijgen toegestuurd waarmee ze al dan niet akkoord kunnen gaan. Er werden 724.019 eenvoudige aangiften verstuurd en 87,08 procent van de ontvangers aanvaardde de aanslag. "In 2012 willen we dat verdubbelen tot 1.464.065 aangiften", zegt Steven Vanackere dinsdag.

Ook Tax-on-web, het elektronische aanslagbiljet, blijft aan populariteit winnen, met 3.193.491 gebruikers in 2011. "De papieren aangifte zal niet onmiddellijk verdwijnen, de dienstverlening blijft voorop staan," aldus Vanackere, "maar we rekenen erop dat steeds meer gebruikers het voordeel van de elektronische systemen zullen inzien, zodat we op termijn de papierstapel nog verder kunnen terugdringen."

Aangenaam gevolg van de digitalisering is dat de behandeling sneller verloopt. In 2011 kregen al iets meer dan 5 miljoen personen voor december een terugstorting of een verzoek tot bijbetalen. In 2012 moet dat 5,4 miljoen zijn, op een totaal van ongeveer 6 miljoen.

Foto Belga