Breivik: "Nog twee autonome cellen"

Breivik: Nog twee autonome cellen

Breivik: "Nog twee autonome cellen"

Print
Anders Behring Breivik (33), die in Oslo terechtstaat voor de moord op 77 mensen, heeft het dinsdag weer gehad over het bestaan van "twee andere autonome cellen" die telkens uit een persoon bestaan. Breivik is dinsdag begonnen met zijn pleidooi.

Breivik verwijst naar zichzelf met de benoeming "commandeur" en heeft het over "een persoon die autoriteit heeft en vlotte banden met twee andere cellen heeft".

De beschuldigde verklaarde dinsdag voor de rechtbank ook dat de ultranationalisten in Europa zouden moeten leren van Al Qaida. Breivik beschreef het terreurnetwerk als "de meest succesvolle militantenorganisatie wereldwijd".

"We handelen niet met kwaadaardige intenties, maar om onze naties, onze etnische groepen en onze cultuur te redden. Europa verkeerde niet in staat van oorlog, nog niet. Wij werken aan de oorspronkelijke rechten van het volk en vechten tegen de islamisering", stelde Breivik.

De extreemrechtse militant "die strijdt tegen het multiculturalisme", is dinsdag ook beginnen uitleggen waarom hij de twee aanslagen op 22 juli 2011 pleegde.

De aanslagen op 22 juli waren volgens Breivik "afschuwelijk, maar noodzakelijk". "22 juli gaat niet over mij, 22 juli was een zogenaamde zelfmoordaanslag. Ik had niet verwacht dat ik het zou overleven."

Lees ook:

Breivik: "Ik zou het opnieuw doen"
Breivik wil zelfverdediging bewijzen

Foto AFP

Nu in het nieuws