Belg verbruikt minder diesel

Belg verbruikt minder diesel

Belg verbruikt minder diesel

Print
Het dieselverbruik in België is vorig jaar vrij fors beginnen dalen. Begin 2011 was er nog sprake van een toename met bijna 5 procent vergeleken met 2010. Op het einde van het jaar was die stijging volledig uitgevlakt. Dat schrijft De Standaard dinsdag op basis van recente cijfers van de Belgische Petroleumfederatie.

De Petroleumfederatie vermoedt dat de forse verhoging van de dieselprijs, nog versterkt door de accijnsverhogingen, de scherpe terugval van het verbruik in de hand heeft gewerkt. Het internationaal wegvervoer denkt alvast twee keer na vooraleer nog te tanken aan een Belgische pomp, zegt woordvoerder Bernard Claeys van de Petroleumfederatie.

Verdieseling

De hogere prijs lijkt ook gevolgen te hebben voor de 'verdieseling' van het Belgische wagenpark. Het systematisch afkalven van het aandeel van benzine in het totale verbruik van motorbrandstoffen is in 2011 voor het eerst sinds vele jaren gestopt.

Het is niet de eerste keer dat het dieselverbruik in ons land daalt. In 2008 was dat ook al het geval. De oorzaak was toen de economische crisis, en de daling bleek een tijdelijk fenomeen. Volgens Bernard Claeys is de kans nu echter groot dat de daling van het dieselverbruik verder zal doorzetten.

Belga
Foto PhotoNews

Nu in het nieuws