Breivik: "Ik zou het opnieuw doen"

Breivik: Ik zou het opnieuw doen

Breivik: "Ik zou het opnieuw doen"

Print
Anders Behring Breivik is dinsdag begonnen met het voorlezen van zijn verklaring, waarvan hij zei dat hij "de retoriek wat minder zwaar maakte voor de slachtoffers".

Breivik opende met de zin: "Ik ben een vertegenwoordiger van de Noorse en Europese weerstandsbewegingen en de Tempeliersorde". Hij voegde eraan toe dat hij "de meest spectaculaire en ingewikkelde operatie door een militante nationalist sinds de Tweede Wereldoorlog uitvoerde". Zijn doel was naar eigen zeggen het beschermen van de etnische rechten van ware Noren. Hij viel herhaaldelijk het multiculturalisme in Europa aan.

Ook verklaarde de beschuldigde dat hij opnieuw tot het bloedbad dat hij op 22 juli aanrichtte en waarbij 77 doden vielen, zou overgaan. "Ja, ik zou het opnieuw doen", zei hij tijdens de tweede procesdag.

Politieke Militanten

Breivik stelde vervolgens dat de adolescenten die op het eiland Utoya gedood werden, geen "onschuldige kinderen, maar politieke militanten" waren. Angst voor de gevangenis had hij niet: "Ik ben geboren in een gevangenis waar ik mijn levensvisie niet kon uitoefenen."

"Zeventig mensen doden kan een burgeroorlog vermijden", klonk het. "De mensen die zeggen dat ik duivels ben, verwarren duivels met gewelddadig", stelde Breivik. "Wanneer een vreedzame revolutie niet mogelijk is, is de enige optie de gewelddadige revolutie." Breivik herhaalde dat hij Noorwegen wilde beschermen tegen het multiculturalisme en pleitte onschuldig.

Breiviks pleidooi werd geanalyseerd door verschillende gerechtspsychiaters, die op basis van de verklaringen zullen uitmaken of Breivik toerekeningsvatbaar is. Breivik las zijn verklaring kalm en beheerst af.

Gewraakte rechter

Ook deelde rechter Arntzen in verband met het wegsturen van de lekenrechter mee dat, hoewel de doodstraf niet voorkomt in het Noorse recht, de uitlatingen van de man "het vertrouwen in zijn oordeel zouden kunnen doen verminderen".

Thomas Indreboe (33), de weggestuurde lekenrechter, werd vervangen door een van de plaatsvervangende rechters, Anne Elisabeth Wisloeff.

Foto: AFP

Nu in het nieuws