"Tweede spoorontsluiting mag gemeenten niet tegen elkaar opzetten"

Print
Boechout - De Boechoutse gemeenteraad heeft een motie goedgekeurd tegen een tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven via Boechout. "En als het dan toch via Boechout moet, dan onder de bestaande sporen in plaats van er naast."
De motie is voortgekomen uit de inspraakvergadering die het gemeentebestuur onlangs heeft gehouden met de bewoners. Ze werd door alle gemeenteraadsfracties gesteund. Boechout vindt het voorgestelde tracé R11/L15 via Mortsel en Boechout onaanvaardbaar omdat een ontdubbeling van de bestaande sporen in een open sleuf het dorpscentrum doormidden snijdt.

De gemeente vraagt aan de Antwerpse gouverneur dat ze de coördinatie tussen de gemeenten die in dit dossier betrokken zijn, op zich wil nemen. "We gaan niet mee in een spel waarbij de gemeenten onderling tegen elkaar worden opgezet. We zijn daarom voorstander van een alternatief tracé van de lange boortunnel, dat ook tegemoet komt aan de bezwaren van Emblem", aldus T'Sijen. Ook vraagt Boechout dat eerdere varianten, zoals de Betuwelijn, opnieuw in overweging worden genomen.

Oppositiefractie N-VA wil dat de onteigeningsstrook langs de spoorlijn zo snel mogelijk uit de plannen van Infrabel verdwijnt. "Zeker als dit dossier nog jarenlang zou aanslepen, blijft die onteigeningsstrook als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de betrokkenen hangen", aldus raadslid Fred Entbrouxk."

LUDWIG VAN GELDER
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio