Breivik wil zelfverdediging bewijzen

Breivik wil zelfverdediging bewijzen

Breivik wil zelfverdediging bewijzen

Print
Het proces tegen Breivik is dinsdag even stilgelegd omdat een gewraakte rechter vervangen moest worden. Breivik is daarna begonnen aan zijn pleidooi. Hij wil bewijzen dat hij uit zelfverdediging handelde.

Net als gisteren groette Anders Behring Breivik de rechtszaal op extreemrechtse wijze. Vandaag is het tijd voor de getuigenis van Breivik. De Noorse massamoordenaar zou 'bewijs' leveren dat hij uit zelfverdediging handelde.

Tweede Wereldoorlog

Ondertussen is Breivik begonnen aan zijn pleidooi. Hij heeft zijn verklaring getypt en uitgeprint. Zijn tekst bevat verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en is een aanklacht tegen het multiculturalisme.

"Ik heb de meest spectaculaire en ingewikkelde aanval gedaan op Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Ik vertegenwoordig hen die onze etnische rechten willen behouden", aldus Breivik. "Noorwegen is geen democratie zolang het multiculturalisme gesteund wordt." Ook noemde hij het nazisme een 'echte democratie'.

De jury aanhoorde het pleidooi zonder blijk van emotie, aldus de BBC. Omwille van de ernst van de zaak wordt het pleidooi van Breivik, dat vijf dagen zou duren, niet live uitgezonden.

Onderbreking

Het proces lag even stil, nadat één van de rechters gewraakt werd. Hij had in een aantekening op Facebook de doodstraf geëist voor Breivik. Daarop eiste de verdediging het ontslag van de rechter en werd de zitting even stilgelegd om een opvolger te bepalen. De rechtbank bestaat uit twee beroepsrechters en drie burgers. Eén van de burgers werd gewraakt, er waren twee mogelijke opvolgers beschikbaar.

Foto AFP: Breivik lijkt goedgeluimd aan het begin van dag twee van zijn proces.

Nu in het nieuws