Lucernacollege ruilt boeken in voor tablets

Lucernacollege ruilt boeken in voor tablets

Lucernacollege ruilt boeken in voor tablets

Print
Antwerpen - Weg met de klassieke schoolboeken. De vijftig leerlingen van het eerste middelbaar van het Lucernacollege in Antwerpen werken vanaf volgend schooljaar met iPads.

Het waren de leerkrachten zelf die de raad van bestuur van het Lucernacollege overtuigden om met iPads te werken. “iPads hebben talrijke voordelen”, zegt Fatih Hasbal, directeur van het Antwerps Lucernacollege.

“De les kan meer worden afgestemd op het niveau van de leerling. Een leerling die de leerstof sneller onder de knie heeft, kan al naar de volgende hoofdstukken. De leerkracht wordt meer een coach. De iPad is aangesloten op een leeromgeving. De leerkracht ziet hoeveel tijd een leerling bezig is met een stuk leerstof. Als die merkt dat een bepaalde leerling bij een hoofdstuk veel fouten maakt, kan hij ingrijpen en sneller bijsturen. Ook het administratieve werk van de leerkracht wordt door de iPad gevoelig verlicht. De leerkracht krijgt dus zo meer tijd om zijn echte job uit te voeren, namelijk de leerlingen begeleiden tijdens het leren.”

Zelf cursussen gemaakt

In november zette het Lucernacollege al de eerste stappen naar de overschakeling op de tablets. Een tiental leerkrachten werd uitgerust met deze iPads.

“Het grootste probleem was dat er veel leerboeken niet digitaal verkrijgbaar waren”, zegt Hasbal. “Onze leerkrachten zijn zelf aan de slag gegaan. Ze maakten cursussen voor op de iPads met foto’s en filmpjes. Na elk hoofdstuk volgen er vragen die de leerlingen moeten beantwoorden. Zo zien ze of ze de leerstof kennen. Ondertussen zaten we al samen met enkele uitgeverijen. Zij gaan nu ook voor ons applicaties van de leerboeken ontwikkelen.”

Eerste middelbaar

Het Lucernacollege begint in het eerste middelbaar algemeen secundair onderwijs met het iPad-project. Het zal daarna stelselmatig worden uitgebreid naar de andere graden.

De iPads zijn niet gratis. De leerlingen betalen er zelf voor. Zij kunnen dit ook via een afbetalingsplan doen.

SACHA VAN WIELE

Foto: Patrick De Roo

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio