Extremisten planden aanslagen met bomauto

Extremisten planden aanslagen met bomauto

Extremisten planden aanslagen met bomauto

Print
Zeven leden van een groep moslimfundamentalisten staan in Brussel terecht voor terrorisme. Ze ronselden strijders voor de jihad en planden een aanslag met een bomauto in ons land.

Spilfiguur in dit dossier is de 38-jarige Ali Tabich, een extremistische moslim uit Sint-Jans- Molenbeek, fervent bezoeker van het Centre Islamique Belge (CIB), de intussen opgedoekte moskee van de extremistische sjeik Bassam Ayachi, en trouwe aanhanger van Al-Qaeda.

Zijn groepering was sinds 2006 actief in ons land en rekruteerde hier strijders voor de heilige oorlog in Irak, Pakistan en Afghanistan. Samer Azouagh, die ook terechtstaat, reisde eind 2006 samen met Tabich naar Irak om daar een trainingskamp te volgen en om er te vechten.

Naast Tabich en Azouagh staat ook Abdelfettah Tabich, de broer van Ali, terecht. En verder Abdel Rahman Ayachi, de tot de islam bekeerde Belg Olivier Dassy, Jamal Ech-Charqu en Abdel Ouahed Amghar. Vandaag vordert het openbaar ministerie.

"Net op tijd ontmanteld"

Bij huiszoekingen vond de politie in 2010 een document waarin duidelijk stond dat “de beste operatie in België een aanslag met een bomauto zou zijn, omdat de overheid hier dat type aanslagen niet verwacht”. In andere documenten werden plannen gesmeed om gewapende overvallen te plegen. De buit zou gebruikt worden om terroristische aanslagen te financieren. Volgens het federaal parket is de bende net op tijd ontmanteld.

De zeven die nu terechtstaan werden opgepakt tijdens zeventien huiszoekingen gericht tegen een Belgische cel van Al-Qaeda. Aan de arrestaties ging een jaar intensief onderzoek terroristische groeperingen vooraf. Onder meer via telefoontap konden speurders duidelijke linken aantonen tussen deze organisatie en andere terroristische groeperingen die aanslagen planden en/of jongeren rekruteerden om in Irak, Afghanistan of Pakistan te gaan vechten.

Thierry Goeman

Foto: PN
Ali Tabich staat terecht

Nu in het nieuws