"Alleen naar kunst kijken is ook maar niks" (foto's)

Alleen naar kunst kijken is ook maar niks (foto's)

"Alleen naar kunst kijken is ook maar niks" (foto's)

Print
Herentals - Omdat zijn immense collectie moderne kunst bij hem thuis uit haar voegen barstte, bouwde zakenman Hugo Voeten er in Herentals een reusachtig museum omheen. Vanaf vandaag is het voor iedereen toegankelijk. Vlaanderen heeft er een topmuseum bij.

"Ik heb vaak gedacht: waaraan ben ik begonnen?", zegt Hugo Voeten. Want de verbouwing van een vervallen bloemfabriek tot een spectaculaire expositieruimte -zonder een frank subsidie- kostte hem een arm en een been. Maar vandaag zijn er in 500 werken van 100 kunstenaars te bewonderen. Van Rodin en Picasso over Christo en Breker tot Panamarenko en Ai Wei Wei.

Het Art Center Hugo Voeten telt acht verdiepingen. Het 28 m hoge, bakstenen gebouw staat naast het Kempens Kanaal, zodat je het al van ver ziet staan. Op zijn eentje heeft de Kempense zakenman een slaperig provinciestadje als Herentals met stip op de Belgische kunstkaart gezet.

In een vorig leven was Hugo Voeten (72) baas van tientallen supermarkten. In 1968 richtte hij met 300.000 Belgische frank aan kapitaal de supermarktketen Cash Fresh op, een succesverhaal dat hij in 2005 samen met 43 supermarkten verkocht aan Delhaize.

Al die jaren als actief zakenman verzamelde hij werk van gerenommeerde moderne kunstenaas-rs (zie kader). Maar in zijn hoeve in Geel en zijn woning in Ukkel groeide de collectie zodanig aan dat steeds meer stukken in kisten belandden.

"En ze bleven daar zitten", zegt Voeten. "Het was simpel: ofwel moest ik stoppen met verzamelen, ofwel moest ik op zoek naar een gebouw.

Titanenwerk en navenante facturen

Naar een karaktervol gebouw moest Hugo Voeten niet lang zoeken. In Herentals stond al 40 jaar een reusachtige, oude bloemfabriek van Deckx te verkrotten. Het bedrijf was in de jaren zeventig failliet gegaan. Projectmakelaars hadden er hun tanden al op stukgebeten. Al 10 jaarstond in grote letters op het gebouw: "Te Koop." Hugo Voeten zag het licht. We schrijven 2006.

"Mijn drijfveer? Iets terugdoen"

Met de onmogelijk geachte renovatie van de bloemmolens verloste Voeten Herentals niet alleen van een stadskanker, hij geeft de stad een bovenop een kunstmuseum van vijf verdiepingen en negen etages cadeau. Binnenin is er 5.000 m2 om kunst te exposeren.

Moet je voor dergelijk project niet goed zot voor zijn?

"Alleen in een hoekje mijn collectie bekijken, geeft ook niet veel voldoening", riposteert Voeten. "Het pleziert mij dat er straks mensen zullen binnenkomen die zowel van mijn collectie als van het gebouw genieten. Dat is veel aangenamer. Het gaat om het delen. Dat is ook wat al die kunstenaars met hun werk beoogden."

Er zijn nog meer redenen voor de zakenman/kunstliefhebber om zijn fantastische collectie niet voor zich alleen te houden: iets terugdoen voor de mensen die hem de financiële basis hebben gegeven om al die kunstwerken aan te kopen.

"Toen ik mijn supermarkten uiteindelijk verkocht, had ik 1350 mensen in dienst", weet Hugo Voeten. "Alles wat ik heb, heb ik bekomen door de consument, de mensen die bij mij kwamen winkelen. Ik wil ze iets teruggeven."

Landmark voorbij de dood

Van al het geld dat Hugo Voeten in de creatie van zijn spectaculaire Art Center heeft gestoken, is geen euro afkomstig van belastingsgeld. Maar nu het Art Center open gaat voor het publiek, zijn er wel de permanente exploitatiekosten. "Vooral het personeel gaat geld kosten", beseft Voeten. Daarvoor is hij op zoek naar een sponsor die zijn naam met het project wil verbinden. Of komt er straks toch nog steun van de overheid?

Bijkomend bezit het Art Center aan schitterend terras op het dak van het gebouw, aansluitend op een grote ruimte waar bedrijven eenmalige events en recepties kunnen houden, of de ruimte voor langere tijd kunnen huren. De bovenste verdieping bevat ook een ruimte voor een kamerorkest. Ook lezingen en performances kunnen daar doorgaan.

Met het Art Center Hugo Voeten heeft Herentals een 'landmark' dat menige grote stad de historische hoofdstad van de Kempen vanaf nu kan benijden.

Art Center Hugo Voeten, Vennen 23, Herentals. Geleide bezoeken de eerste zondag van de maand om 10 uur. Groepen van 15 tot 50 personen zijn altijd welkom na afspraak.
Ook de beeldentuin van Hugo Voeten in Geel is, na afspraak, voor groepen toegankelijk. Inlichtingen en afspraken: www.artcenter.hugovoeten.org

MH
Foto JDW

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio