Ex-supermarkteigenaar Hugo Voeten opent museum

Print

Ex-supermarkteigenaar Hugo Voeten opent museum

Herentals - Voormalig eigenaar van de Cash-Fresh-supermarkten Hugo Voeten opent woensdag officieel zijn museum/kunstcentrum in Herentals. Het Art Center Hugo Voeten herbergt een deel van de collectie van de man, met een speciaal accent op actuele kunst. Over de investering wordt niets bekendgemaakt.

Voeten begon meer dan dertig jaar geleden met het verzamelen van kunst. "Het gaat om de verzameling van een mecenas", luidt het. "Helemaal niet commercieel gericht, gevarieerd en opmerkelijk." Kunst is daarbij voor Voeten geen financiële investering: hij verzamelt "voor de schoonheid".

Rodin, Wouters, Masereel,...

Het gaat om kunstwerken van ongeveer 1880 tot vandaag, met internationale namen als Auguste Rodin, Aristide Maillol, Arno Breker of François Pompon. Ook Belgen als Rik Wouters, Frans Masereel, Jozef Cantré, Félicien Rops en Léon Spilliaert maken deel uit van de collectie. Die besteedt voorts speciale aandacht aan hedendaagse kunstenaars, met werk van onder meer Ai Weiwei en Panamarenko.

Voeten wist bovendien naar eigen zeggen een van de grootste verzamelingen Bulgaarse kunst buiten Bulgarije uit te bouwen, met onder meer kunstwerken van Jules Pascin en een grote verzameling grafisch werk van Christo. Hij ziet het museum, dat ook als evenementenlocatie dienstdoet, als een vervolg op zijn beeldentuin van meer dan 15 hectare in Geel.

Oude graanfabriek

Het Art Center is ondergebracht in een oude graanfabriek aan het Kempisch Kanaal. De kunst- en tentoonstellingsruimte beslaat negen verdiepingen. Het museum is enkel te bezoeken op afspraak, al is er elke eerste zondag van de maand ook een gegidste rondleiding voor individuele bezoekers.

Foto's: Joren De Weerdt

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio