Ben Crabbé onder vuur: "Ik ben helemaal geen racist"

Ben Crabbé is niet weinig geschrokken van de hetze die ontstaan is na een filmpje in het Nederlandse programma De wereld draait door. Een montage met fragmenten uit Blokken wekt de indruk dat hij een Turkse kandidaat voortdurend belachelijk maakt.

jrosquin

“Waarom heet hij niet gewoon Franske Vandevelde”, begon Ben Crabbé de Blokken-uitzending met de Turkse kandidaat Soner Ceylan. In een montage lieten de Nederlandse tv-makers vervolgens de ene na de andere ’grap’ van de quizmaster zien, die eindigde met de vraag of ze in Turkije al televisie hadden. Matthijs Van Nieuwkerk, presentator van De wereld draait door, stelde zich de vraag of Crabbé “nog in de koloniale tijd leeft”.

"Niet racistisch"

“Uit de context gelicht en moedwillig gemonteerd om de indruk te wekken dat ik racistisch zou zijn, wat helemaal niet het geval is”, reageert Crabbé, die in Vlaanderen net bekend staat om zijn vaak flauwe grapjes.

“Dit slaat nergens op. Ik heb nog gebeld met de man in kwestie. Ook die begrijpt niets van de commotie. Het was een leuke uitzending, we hebben ons goed geamuseerd. We hebben staan zeveren, zoals altijd, met de nodige dosis ironie. De uitzending had 800.000 kijkers en er kwam niet één opmerking binnen. En nu krijgen we dit. Bij ons wordt niemand geschoffeerd, anders zouden we geen achttien jaar bestaan.”

Crabbé zegt dat hij gisteren veel steunbetuigingen heeft gekregen, ook uit de Turkse gemeenschap. Verder benadrukt hij zich te distantiëren van elke politieke connotatie. Daarmee verwijst hij naar Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter, die twitterde: “Ben Crabbé mag niet lachen met Turken. Zielige antiracisten.”

VRT steunt presentator

De VRT blijft achter haar presentator staan, omdat de Nederlandse montage een verkeerde weergave geeft van de feiten.

Ook de kandidaat in kwestie snapt naar eigen zeggen niets van de heisa en vindt het "heel jammer". "We hebben een leuke tijd gehad en ik kon er goed mee lachen. Het blijft een show", zei Ceylan maandagochtend op Radio 1. "Ook mijn vrienden konden er goed mee lachen dat Ben Crabbé mijn naam niet juist kon uitspreken. Ik kan u zeggen dat de Turkse gemeenschap zich echt niet geschoffeerd voelt."

Vastgoed

Jobs in de regio