Mechelse ontwerper vijffrankstuk overleden

Beeldhouwer Jean-Paul Laenen is zaterdag overleden op 80-jarige leeftijd. Dat meldt zijn familie zondag. Laenen staat vooral bekend als de ontwerper van het laatste Belgische vijffrankstuk.

jrosquin

Laenen werd op 19 juni 1931 geboren in Mechelen. Hij liep van 1947 tot 1953 school aan de Sint-Lukashogeschool in Brussel, en aan de Slade School of Fine Arts in Londen. Daarna kreeg hij studiebeurzen in Rome, Oslo en het Toscaanse Carrara. In 1963 kreeg Laenen de prijs Jonge Beeldhouwkunst België, waarna zijn eerste solotentoonstelling volgde in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel.

Tijdens zijn rijkgevulde carrière nam Laenen twee keer deel aan de biënnale van Venetië, in 1970 en 1976. Hij richtte in de jaren 70 ook samen met de bekende architecten Bob Van Reeth en Marcel Smets de werkgroep Krokus op, die oude stadsbuurten zou herwaarderen. Om zijn 75ste verjaardag te vieren, was er in 2006 nog een tentoonstelling in congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen.

Op de Lamot-site werd in 2011 Laenens standbeeld van Ludwig Van Beethoven ingehuldigd. Een ander bekend werk van Laenen is "De draad van Ariadne", boven de Belliardstraat in Brussel. Nog meer bekend, is ongetwijfeld zijn ontwerp van het laatste Belgische vijffrankstuk.

Laenen ontving in 1988 de staatsprijs van de Vlaamse gemeenschap.

De begrafenis van Laenen vindt vrijdag om 14 uur plaats in de aula van de stedelijke begraafplaats.

Foto: Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio