Belg houdt minder huisdieren door crisis

Belg houdt minder huisdieren door crisis

Belg houdt minder huisdieren door crisis

Print
In ons land zijn er 15 procent minder gezinnen met huisdieren dan in 2009. En die gezinnen hebben ook iets minder honden en katten in huis. Het onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties (OIVO) verklaart dit door de aanhoudende crisis. Een huisdier voeden en verzorgen kost jaarlijks immers zo’n 850 euro.

Toch hebben nog vier gezinnen op tien een huisdier, en dan hebben ze er niet één maar twee tot drie. Vooral middelgrote gezinnen met kinderen halen een dier in huis, meestal zijn de baasjes tussen de 30 en 65 jaar. Alleenstaanden en bejaarden hebben minder vaak een gezelschapsdier.

850 euro

Een dier onderhouden kost geld. Alleen al de voeding, bezoekjes aan dierenarts en medicatie kosten jaarlijks gemiddeld 850 euro. Volgens OIVO onderschatten veel Belgen de financiële en sociale gevolgen van een huisdier.

Honden zijn de populairste huisdieren. Ze zijn vooral geliefd bij dertigers. Hondeneigenaars hebben hun trouwe vriend meestal gekocht bij vriend of kennis (26%)en in de dierenwinkel (22%). Ze betalen er gemiddeld 250 euro voor. Een poes komt meestal van vrienden of kennissen (40%).

MaW
Foto SD

MEEST RECENT