Street artist dient kunstbeleid van antwoord

'Contemporary art sucks!', met die slogan weet kunstenaar Andrej Babenko (37) zich de laatste tijd erg vaak in de kijker te werken. Hij trekt fel van leer tegen het huidige kunst- en cultuurklimaat in ons land.

jrosquin

"Alle aandacht gaat steeds naar dezelfde kunstenaars en kunsttakken", klaagt hij aan. Voor zijn expo in Designcenter De Winkelhaak nodigde Babenko een vijftigtal binnen- en buitenlandse kunstenaars uit om de beleidsmakers te laten zien dat er op artistiek vlak veel meer leeft dan zij vermoeden.

"De beleidsmakers staan nauwelijks open voor nieuwe kunstvormen, maar houden liever vast aan het traditionele. Het lijkt wel of je in België geen ambities mag hebben. Het experiment interesseert hen niet. Liefst steunen ze ook gerenommeerde kunstenaars." Babenko doelt dan op kunstenaars als Tuymans, Fabre en Delvoye.

Met deze expo wil Babenko street art en galerijkunst dichter bij elkaar brengen. Er zullen werken en stijlen worden tentoongesteld die nooit eerder in een galerij te zien waren. "Wat de verschillende kunstenaars met elkaar verbindt, is het buikgevoel waar ze vertrouwen. Ze laten zich leiden door hun passie voor de kunst, waardoor het materiële aspect weleens ontzagwekkende proporties durft aan te nemen."

Ook morgen, zaterdag, zal Andrej Babenko bij wijze van protest zijn spandoek met slogan 'Contemporary art sucks!' uitrollen op de Groenplaats. Enkele weken geleden deed hij dat ook al eens aan het MAS.

Ruben Aerts

Foto: Bert Hulselmans

'Contemporary Art Sucks!', van 17 tot 28 april 2012 in Designcenter De Winkelhaak, Lange Winkelhaakstraat 26 2060 Antwerpen.

Info: www.babenkobelgium.com

Lees het hele artikel in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio