"Danneels wist meer over omvang misbruik in kerk"

Danneels wist meer over omvang misbruik in kerk

"Danneels wist meer over omvang misbruik in kerk"

Print
Kardinaal Godfried Danneels werd de voorbije tientallen jaren zeker veertig keer op de hoogte gebracht van seksueel misbruik binnen de Kerk. Dat schrijft een krant van De Persgroep op basis van de briefwisseling in het dossier Operatie Kelk. Danneels heeft altijd beweerd verrast te zijn door de omvang van het misbruik.

De gevallen waarover Danneels werd ingelicht, hadden niet alleen betrekking op zijn eigen bisdom, maar op heel Vlaanderen. "In de meeste gevallen is er sprake van teruggevonden briefwisseling tussen Danneels en de slachtoffers, hun families of nabestaanden. Die kan de kardinaal nu de das omdoen", schrijft de krant.

Bidden


De brieven werden geschreven in de hoop gehoord te worden. Soms schreef Danneels een brief terug, waarin hij verklaarde dat hij voor de slachtoffers zou bidden. In een zonderling geval deed de toenmalige aartsbisschop meer: dan verplaatste hij de pedofiele geestelijke naar een naburige gemeente. Naar het gerecht stapte de kardinaal evenwel nooit.

Toen Danneels in 2010 verhoord werd door de Brusselse gerechtelijke politie, liet hij uitschijnen niet op de hoogte te zijn. Hij zei toen ook dat hij alleen had kunnen optreden in zijn eigen bisdom.

Léonard


Volgens de krant sluit het net zich ook rond twee voormalige bisschoppen die nog in leven zijn en rond de pedofiele bisschop Roger Vangheluwe. André-Joseph Léonard was als verantwoordelijke voor het bisdom Namen op de hoogte van minstens vijf gevallen van misbruik.

Alles wijst erop dat Operatie Kelk en het onderzoek naar schuldig verzuim in een eindstadium zitten. Als de kerkleiders schuldig worden bevonden, riskeren ze een celstraf. Maar tot op heden zijn alle ontdekte feiten verjaard.

Volgens de advocaat van Danneels zijn alle onthullingen van Het Laatste Nieuws "opgewarmde kost". Volgens Mr. Fernand Keuleneer heeft Danneels op al deze bedenkingen al geantwoord in de parlementaire commissie naar seksueel misbruik in de Kerk.

Wat Danneels daar in reactie op de aantijgingen zegde, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

Belga

Foto Photo News

.

Nu in het nieuws