"Assad komt engagementen niet na"

Assad komt engagementen niet na

"Assad komt engagementen niet na"

Print
Er is "tot nu toe geen enkel teken" dat het Syrische regime van president Bashar al-Assad haar engagementen zal nakomen, nu de deadline van de Verenigde Naties voor een staakt-het-vuren bijna bereikt is. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis maandag gezegd.

Het plan van de speciale VN-gezant voor Syrië Kofi Annan voorziet dat het leger zich ten laatste dinsdagochtend om 6 uur (5 uur Belgische tijd) terugtrekt uit de dorpen en dat alle geweld ten laatste 48 uur later volledig stopt.

Damascus stemde op 2 april in met het plan-Annan, dat vorige donderdag groen licht kreeg van de VN-Veiligheidsraad. Maar het Syrische regime vroeg zondag schriftelijke garanties van de oppositie om alle geweld stop te zetten, om te kunnen overgaan tot een terugtrekking van de troepen.

Het Syrische leger voerde ook maandag nog aanvallen uit in verschillende regio's. Volgens de ngo Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn maandag 101 mensen, onder wie 74 burgers, 19 soldaten en 8 rebellen, om het leven gekomen bij het geweld.

Belga

Foto: AFP

.

Nu in het nieuws