Dankbare Chilenen nodigen Zandhovense pompiers uit

Print

GvA Metropool Noord - 28/11/2001 pag. 14
Kristin Matthijssen - Zandhoven

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Het wagenpark van de brandweer van Zandhoven werd aangevuld met drie nieuwe aanwinsten. De spuitgasten kregen er een halfzware autopompwagen, een kleine materieelwagen en een speciale reddingswagen voor ongevallen bij. Drie afgedankte brandweerwagens van Zandhoven vertrokken ondertussen via de haven van Antwerpen naar Chili.

In totaal gaat het om een investering van het gemeentebestuur van 4 miljoen frank (99.150 euro). Voor de speciale interventiewagen kan het gemeentebestuur rekenen op 50% subsidies. Deze Mercedes Sprinter was echt wel een must. Zandhoven wordt doorkruist door twee belangrijke snelwegen, de E34 en de E313. Driekwart van de oproepen heeft te maken met verkeersongevallen, soms met geknelde personen. De drie nieuwe brandweerwagens vervangen drie verouderde voertuigen, die naar het Zuid-Amerikaanse Chili vertrokken. De wagens zijn al ongeveer 35 jaar en voldoen niet meer aan de strenge voorschriften hier in België. Wat zeker niét betekent dat ze versleten zijn.

Opleiding

Via een liefdadigheidsinstelling werden de oude Zandhovense brandweerwagens voor een vriendenprijsje in de haven van Antwerpen ingescheept richting Santiago, de hoofdstad van Chili. Een lokaal vrijwilligerskorps, dat al zijn materieel zélf moet financieren, is bijzonder blij met de voertuigen.

Niemand minder dan de ambassadeur en de consul van Chili kwamen afgelopen weekeinde naar Zandhoven, om hun dankbaarheid te tonen. Op uitnodiging van het Chileens brandweerkorps vertrekken eind januari-begin februari vier pompiers van Zandhoven naar Chili. Ze zullen de plaatselijke spuitgasten een opleiding geven om goed met de voertuigen te leren werken.
Dat de pompiers buiten hun interventies niet stilzitten, bewijst het prachtige brandweermuseum van conservator-sergeant Van Beirendonck.
Als klap op de vuurpijl speelt brandweercommandant Ivo Smits in zijn schaarse vrije tijd ook nog webmaster van de site www.brandweerzandhoven.be.

FotoOnderschrift : De brandweer van Zandhoven is heel tevreden met de nieuwe voertuigen. De consul en ambassadeur van Chili toonden zich al even blij met de 'afdankertjes', die in de Zuid-Amerikaanse dorpjes nog goede diensten kunnen bewijzen. (Foto Mia Uydens)

.

Nu in het nieuws