Europa betuigt medeleven met Malawi

De autoriteiten in Malawi hebben zaterdag officieel bevestigd dat president Bingu wa Mutharika is overleden aan een hartaanval. De macht wordt overgedragen aan de vicepresidente.

avandamme

"We zijn triest om aan te kondigen dat president Bingu wa Mutharika overleden is. Er komen tien dagen van nationale rouw en de grondwet zal worden gerespecteerd voor de overdracht", luidde het in een officiële mededeling op de radio.

Een ziekenhuisbron meldde vrijdag al dat Bingu wa Mutharika vrijdagochtend op 78-jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. Omdat zijn toestand kritiek was, werd hij na zijn hartaanval donderdagavond overgebracht naar een ziekenhuis in Zuid-Afrika.

De macht wordt volgens de grondwet overgedragen aan vicepresidente Joyce Banda, die het land moet besturen tot de volgende verkiezingen in 2014. Zij was ooit een partijgenote van Mutharika, maar werd uitgesloten en richtte een eigen partij op.

Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso en Europees president Herman Van Rompuy betuigen in een gezamenlijke mededeling hun medeleven met de vicepresident van Malawi, Joyce Banda, en de Malinese bevolking voor de plotse dood van president Bingu wa Mutharika.

"In naam van de Europese Unie willen we ons diep medeleven betuigen. Op deze trieste dag zijn onze gedachten bij de de bevolking van Malawi en de familie van de president", luidt het. "Malawi is de afgelopen 20 jaar een voorbeeld geworden van democratie met vredevolle machtsoverdrachten en respect voor de grondwet en de verkiezingsuitslagen. We hopen dat die traditie in ere wordt gehouden en dat de macht kalm en vredevol wordt overgedragen in overeenstemming met de grondwet", aldus nog Barroso en Van Rompuy.

Belga

Foto van de president: Reuters

Vastgoed

Jobs in de regio