Food

"Vermijd aardappelen, brood, pasta, rijst en melk"

Print

Vermijd aardappelen, brood, pasta, rijst en melk

"Volgens het ene weekblad is koffie gezond, volgens het andere veroorzaakt het hartritmestoornissen. Vette vis is volgens de ene expert gezond, terwijl iemand anders zegt dat die vol kwik zit. Door die wildgroei aan studies en adviezen zien we door de bomen het bos niet meer", zegt dokter Kris Verburgh. In zijn boek 'De voedselzandloper' scheidt hij feit van fictie, trekt hij ten strijde tegen dieetgoeroes en charlatans en geeft hij handige tips voor een gezonder en langer leven.

De basisregels zijn op z'n zachtst gezegd opmerkelijk: Vermijd brood, aardappelen, pasta en rijst. "Melk is ook ongezond", betoogt Kris Verburgh, arts in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar hij zich specialiseert in de neurologie.

"De kans op Parkinson verhoogt met een factor 2,3 en vrouwen die regelmatig melk drinken hebben 70 procent meer kans op eierstokkanker. Ironisch genoeg zorgt melk zelfs voor zwakkere botten. Op tv beweren ze het tegendeel, maar die filmpjes worden gesponsord door de melkindustrie. Voor alle duidelijkheid: ik heb het dan over koemelk. Met moedermelk voor baby's of sojamelk is er geen probleem."

Vlees verhoogt dan weer de kans op kanker en hartaanvallen. "Te veel vlees, en vooral rood vlees, is niet gezond. Westerlingen zouden de helft minder vlees moeten eten. Al pleit ik ook niet voor vegetarisme. IJzer, zink, vitamine B12: die stoffen halen we uit vlees en zijn moeilijk aan te vullen met voedingssupplementen."

"En elke dag vers fruitsap geeft 76 procent minder kans op Alzheimer. Geen enkel medicijn geeft zo'n resultaat", besluit Kris Verburgh.

Lees ook:
"We moeten weer gaan eten zoals de oermens at"
"Gerechten Jamie Oliver zijn levensgevaarlijk"
Dieet Bart De Wever steeds populairder

Photo News / Gazet van Antwerpen

NIET TE MISSEN