Nv Scheepvaart halveert schadebestek illegaal gekapte eiken

Print
Herentals - Nv Scheepvaart halveert schadebestek illegaal gekapte eiken
Volgens de nv Scheepvaart beging de aannemer die de eiken kapte, beging een "vergissing". Dat zegt de nv Scheepvaart, die de affaire via de verzekering van de aannemer hoopt te regelen.

De zaak van illegaal gekapte kanaaleiken zindert nog na. Volgens de nv Scheepvaart gaat het nog om veel meer bomen dan de twaalf monumentale zomereiken die langs het Kempens Kanaal sneuvelden. "Als we de kleinere eiken die op onze percelen stonden meerekenen gaat het in totaal over 56 illegaal gekapte bomen. Dat hebben we eigenlijk nog nooit meegemaakt", aldus een woordvoerder.

Of de zaak een juridische staart krijgt moet nog worden afgewacht. "Het is nog niet duidelijk of ook het Agentschap voor Natuur en Bos een pv heeft opgemaakt", meldt de nv Scheepvaart. De dienst laat ook het oorspronkelijk bedrag van 148.000 euro, dat de opstellers van het proces verbaal via het richtingaangevende'groene boekje', aanrekenden als schade behoorlijk zakken. "We willen 58.000 euro aan schadevergoeding aanrekenen", zo luidt het.

De dienst laat ook weten dat de bestuurder van Total Comfort, eigenaar van het perceel naast het kanaal niet in de beheerraad zit, maar wel een van hun beste klanten is.

Schoutenlaan Ook aan de Schoutenlaan is er commotie over een illegale houtkap. "Er moet een vergissing in het spel zijn", zegt Pascal Verbinnen, eigenaar van een bouwperceel aan de Schoutenlaan. "Volgens mij werd er geen boom meer gekapt dan er gemerkt waren. Ik ken nu wel het verschil tussen zomer- en wintereiken niet, maar volgens mij waren alle bomen gemerkt, op twee of drie na. Daar heb ik getuigen van. Ik begrijp er niks van. En onderkruidverdelger heb ik alleszins niet op mijn terrein gespoten."

Het Agentschap voor Natuur en Bos blijft er echter bij dat er van de rij grote eiken, die de rand van het bouwperceel en een achterliggend weiland stonden, er geen enkele mocht worden gekapt.

In dezelfde buurt werd ook een tweede proces verbaal opgemaakt tegen een boer die langs zijn weiland iets te enthousiast bomen kapte, en een sleedoornhaag vernielde.
Marc HELSEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio